sobota, 3. januar 2015

Riževi rezanci z jajcem

Lahko bi rekli tudi Pad Thai, le da gre za različico, ki jo je Gordon Ramsay pripravljal za video. Na spletu sem namreč našla kar precej različic receptov, nekateri so bili preveč zapleteni z nešteto sestavinami, nekateri takšni, da niso spominjali več na tajsko hrano. Tale od slovitega angleškega kuharja, pa se mi je zdel ravno pravšen. Enostaven, ki ohranja osnove okuse. Jaz sem sicer dodala še nekaj razpoložljive zelenjave iz hladilnika, le pazila sem, da je bila takšna, da se okusi lepo sestavijo. Lahko bi dodali še korenček, kalčke, … in po vrhu še nasekljanih arašidov ali indijskih oreščkov. Sicer pa v tem receptu manjkajo ribja omaka, omaka iz tamarinde, tofu, rdeč čili in bananini cvetovi. Pripravljajo jo s piščancem in/ali rakci. Za vegi varianto pa meso izpustimo, prav tako ribjo omako, ki jo v tem primeru zamenjajo s sojino. Pad Thai (ผัดไทย) je običajno postrežen z rezino limete, ki se lepo ujame v okuse te tajske jedi, katere korenine segajo v staro glavno mesto Tajske Ayuthaja, kamor so jo prinesli vietnamski trgovci.


Za 2 osebi
100 g riževih rezancev
kokosova mast
1 piščančji file
3 stroki česna
zelenjava (bučka, por, brokoli, rdeča paprika)
bambusni vršički
koriandrova semena
sojina omaka
2 jajci
sol po potrebi
Najprej pripravimo meso in zelenjavo. Piščančji file narežemo na tanke podolgovate kose. Česen narežemo na kolobarčke, prav tako por. Bučke na julienne, prav tako stebelce brokolija, cvetove tudi podolžno prerežemo, rdečo papriko na trakove. Koriandrova semena zdrobimo v terilniku.

Riževe rezance prelijemo z vročo vodo, dolžino namakanja odčitamo iz vrečke. Na kokosovi masti v voku prepražimo meso, čez nekaj časa dodamo česen, nato še zelenjavo in koriander. Pražimo. Zalijemo z nekaj sojine omake. Vse prepraženo preložimo iz voka na krožnik. Riževe testenine odcedimo. V vok denemo razžvrkljani jajci, jih z metlico požvrkljamo, da se razporedijo po ponvi, dodamo rezance, nato nanje denemo še zelenjavo. Premešamo, po potrebi dosolimo in postrežemo. 

Ni komentarjev:

Objavite komentar