ponedeljek, 2. september 2013

Fuži s tartufi

Fuže s tartufi (gomoljikami) največkrat najdetmo na jedilnikih istrskih gostišč. Fuži so ena izmed vrst domačih testenin, ki jih v Istri pripravljajo ročno (recept poglejte v blogu Istarski fuži), tartufi pa nenavaden skrivnosten gomolj, ki raste pod zemljo in ga ljudje brez pomoči izurjenih živali ne morejo najti. Istra je, poleg Francije in Italije, ena izmed treh lokacij, kjer gomoljike uspevajo. Tam najdemo dve vrsti, bolj cenjeno belo, pa tudi črno gomoljiko. Gomoljiko se lahko išče s pomočjo prašičev ali posebej izurjenih psov. Nekje, verjetno v Maylu, sem prebrala, da je s svinjami precej teže. Svinje namreč tartufe, ki jih najdejo, tudi z veseljem pohrustajo. Zato je potrebna posebna pazljivost ali pa bolje, uporaba psov za tovrstne dogodivščine. Sezona nabiranja tartufov traja od 15. oktobra pa vse do decembra ali januarja. Rastejo do nadmorske višine 600 metrov v simbiozi s trepetlikami, belimi in črnimi topoli, vrbami, hrasti, leskami, lipami in gabri.
Če nimate pri roki te dragocene gomoljike v živi obliki, pač uporabite kakšno izmed konzerviranih oblik ali pripravkov, ki so dosegljivi v vsaki bolje založeni trgovini.
Spodaj najdete najpreprostejši recept, teta, ki pozorno bere moje bloge, pa mi je danes zaupala še en recept za omako. Na oljčnemu olju najprej prepražimo na polovice narezane stroke česna toliko, da zadišijo in olje vpotegne njihov okus. Potem jih odstranimo iz ponve in v česnovo olje dodamo sladko smetano, pokuhamo in vanjo naribamo parmezan. Na koncu dodamo še naribane tartufe. Premešamo in z omako objamemo testenine. Po vrhu naribamo še malce tarrtufov.


Za 4 osebe
400 g fužev
30 g črne gomoljike
oljčno olje
1 dl sladke smetane

Fuže skuhamo na zob. Odcejene pokapljamo z boljšim oljčnim oljem. Sladko smetano segrejemo in vanjo zamešamo na drobno naribane tartufe in fuže. Zelo enostavno, a izborno. Pri tako odlični jedi se potrudimo tudi z izborom prilagajočega se vina. V Istri z izbiro ne bo težav.

Ni komentarjev:

Objavite komentar