ponedeljek, 18. avgust 2014

Istarski fuži

Poleg pljukancev in drugih posebej poimenovanih oblik testenin hrvaške Istre, so fuži ena izmed njih. Vsako leto v Kanfanarju pripravijo fužijado, kjer se je moč naučiti njih priprave, pa tudi poskusite jih lahko z različnimi omakami (šugo). Tam testenine pripravljajo z belo moko, zato bo tudi v spodnjem receptu uporabljena ta. Če bi želeli pripraviti testo po receptu domačink središčne Istre, nam ne morejo povedati natančnejših razmerij med živili, ker jih pripravljajo po občutku. Nekje sem našla, recept, kjer uporabijo 400 g bele moke, 2 jajci, 3 žlice oljčnega olja, ščepec soli in malce vode. Za bolj slovesne priložnosti, vanje denejo samo rumenjake.
Moja mlajša hči fuže pripravlja bodisi s kamutovo, bodisi pirino moko, ali pa mešanico obeh (pol – pol). Takšni so tudi na sliki.


500 g moke
4 srednje velika jajca
sol
Iz sestavin zamesimo čvrsto testo. Če pa je prečvrsto, mu lahko dodamo za pol jajčne lupine vode. Testo zavijemo v vlažno krpo in ga pustimo počivati približno pol ure.

Testo na tanko razvaljamo v strojčku za rezance. Z nožem ga razrežemo na kvadratke velike približno 3x3cm. Kvadratke po diagonali navijamo okoli kuhalnice s tanjšim ročajem in jih na preklopu stisnemo. Polagamo jih na desko, da se posušijo. Takšna testenina se običajno kuha 12–14 minut, seveda pa je vse odvisno od moke. Zato je nujno spremljati njihovo kuhanje, da se ne razkuhajo.

Ni komentarjev:

Objavite komentar