sobota, 21. december 2013

Keksi Mama Vlasta

Pri nas doma so to kultni keksi. Vedno jih spečemo ob koncu leta. So enostavni in tiste vrste, ki jih ne moreš nehat jest. Pravzaprav že nekaj let pečemo vsakokrat iste vrste keksov. Mama Vlasta, domači prijatelj, huzarski krapki, včasih še beljakove poljubčke. Od mame pa dobimo kekse s kvasom, ki tudi spadajo v decembrski izbor.
Mama Vlasta je bila moja stara mama. Že dolgo je ni med nami. Spominjam se je kot karizmatične ženske, ki je izžarevala svojo lepoto vse do konca. Kuhala je kavo s projo v posebni keramični pripravi, za zajtrk smo dobili belo kavo in sveže žemlje z maslom. Za malico majhne koščke belega kruha z marmelado. Spomnim se tudi kokosove potice. Ohranili pa smo tudi zapise njenih receptov in prav po njih vsako leto spečemo kekse. Kekse, ne piškote. Piškot je morda nekoliko bolj fin, manjšemeščanski izraz za kekse. Na Štajerskem so pač keksi. Tudi težko rečem, da je bolj slovenski, ker imata oba izraza korenine v drugih jezikih, sta pa enakovredna v SSKJ.
Običajno spečemo dvojno maso. Spodnji recept je za enojno.


14 dkg moke
12 dkg sladkorja
1 jajce
8 dkg margarine
vaniljin sladkor
¼ pecilnega praška
lahko malo smetane

Iz sestavin umesimo testo. Počiva naj 2 uri v hladilniku (zavijemo ga v folijo). Na pomokani deski ga razvaljamo in z modelčki oblikujemo kekse. Pečemo jih na peki papirju na 180 stopinjah. Ne vem točno koliko minut, a jaz jih iz pečice raje vzamem še bolj blede. Zložimo jih v aluminjasto škatlo. Ko se ohladijo, škatlo zapremo.

Vedno jih nekaj pripravim tudi z orehi. Orehove polovičke vgraviram v keks še pred peko.

Ni komentarjev:

Objavite komentar