sreda, 22. januar 2014

Ravioli iz polnozrnate moke

Iz kamutove, pirine in ajdove moke, tudi s špinačo. In z različnimi polnili. Veliko ročnega dela, a ne izgubite poguma. Trud bo poplačan. Vsekakor pa se tega podviga ne lotevajte brez strojčka za testenine. Raviole je po navdihu iz Larissine knjige La nona La cucina La vita izdelala moja hči. Pripravila je različno različne. Iz različnega testa in z različnim polnilom. Ne vem kakšne vse variacije teh različic je naredila, zato bom napisala recept za testo in za polnila. Potem pa variirajte po mili volji.


Testo
(za testo lahko uporabite kamutovo, pirino ali ajdovo moko)
500 g moke
4 srednje velika jajca
sol
po potrebi malo vode
Nadev 1
oljčno olje, čebula, suhi paradižniki, kapre, kaplja balzamičnega kisa, kozji sir
Nadev 2
oljčno olje, špinača, česen, kozji sir
Nadev 3
oljčno olje, česen, jajčevci, zmleti orehi, kozji sir

Testo
Moko stresemo na delovno površino, naredimo vanjo jamico, v katero damo jajca in sol in močno mesimo, da nastane čvrsto testo. Če pa je le prečvrsto, mu lahko dodamo za pol jajčne lupine vode. Testo zavijemo v vlažno krpo in pustimo, da počiva približno 30 minut.
Testo najmanj 8 do 10 krat zavrtimo skozi široko odprtino strojčka za rezance. Če je še nekoliko lepljivo, ga na delovni površini malce osušimo, približno 15 minut. Nato nastavimo strojček na najmanjšo odprtino, da dobimo tanke testene liste.
Nadev
Nadeve pripravimo na enak način. Na malce oljčnega olja prepražimo vse sestavine, razen kozjega sira, ki ga naribamo na kocu, ko se masa ohladi.
Ravioli
Na testene liste v primernem razmiku polagamo kupčke nadeva. Nanje položimo drug list testa in ga okoli nadeva pritisnemo ob prvega. Potrudimo se, da je vse skupaj dobro zatisnjeno, da nam med kuho nadev ne bi uhajal iz raviolov. Potem z cikcak kolesom obrežemo raviole.

In to je vse.

Ni komentarjev:

Objavite komentar