Rdeči pesto. Bolj smo vajeni tistega zelenega,
genoveškega. Naj vam pa zaupam, da je tudi tale »ta rdeč« prav v redu. Celo
Johnu, ki se mu ne priljubi vsaka jed, je bil všeč. Tale pesto je prav pripraven
za »testenine na hitro« (pesto si fa
presto). Torej če vemo, da ne bomo imeli preveč časa za kuho, ga lahko
pripravimo vnaprej in je čas priprave kosila enak času kuhanja testenin. Lahko
ga seveda pripravimo tudi v desetih minutah, ko se kuhajo testenine. Skratka hitra
jed, ki je všeč celo moški polovici (zanje jo lahko začinimo tudi s kakšnim
peperoncinom). Če pobrskamo za recepti vidimo, da se razlikujejo po sestavinah.
Ponekod so notri mandlji, ponekod indijski oreščki. Ponekod pol žlice
paradižnikove mezge, drugod balzamičnega kisa. Sicer pa ne sme manjkati
bazilike, suhih paradižnikov, parmezana, pekorina, česna in oljčnega olja.
4 listi bazilike
100 g suhih paradižnikov
100 g indijskih oreščkov (mandljev)
6 žlic naribanega parmezana
2 žlici sira pecorino Romano
½ žlice paradižnikove mezge (balzamični kis)
2 stroka česna
80 ml olivnega olja
ščep soli
Paradižnike najprej nasekljamo ročno, česen stremo,
potem pa vse sestavine skupaj sesekljamo v sekljalniku ali s paličnim mešalnikom.
Pesto denemo na skuhane testenine, ki smo jih še
prej pokapljali z oljčnim oljem in premešali ter posujemo z naribanim
parmezanom. Buon appetito!
Ni komentarjev:
Objavite komentar