sreda, 12. marec 2014

Pesto rosso

Rdeči pesto. Bolj smo vajeni tistega zelenega, genoveškega. Naj vam pa zaupam, da je tudi tale »ta rdeč« prav v redu. Celo Johnu, ki se mu ne priljubi vsaka jed, je bil všeč. Tale pesto je prav pripraven za »testenine na hitro« (pesto si fa presto). Torej če vemo, da ne bomo imeli preveč časa za kuho, ga lahko pripravimo vnaprej in je čas priprave kosila enak času kuhanja testenin. Lahko ga seveda pripravimo tudi v desetih minutah, ko se kuhajo testenine. Skratka hitra jed, ki je všeč celo moški polovici (zanje jo lahko začinimo tudi s kakšnim peperoncinom). Če pobrskamo za recepti vidimo, da se razlikujejo po sestavinah. Ponekod so notri mandlji, ponekod indijski oreščki. Ponekod pol žlice paradižnikove mezge, drugod balzamičnega kisa. Sicer pa ne sme manjkati bazilike, suhih paradižnikov, parmezana, pekorina, česna in oljčnega olja.


4 listi bazilike
100 g suhih paradižnikov
100 g indijskih oreščkov (mandljev)
6 žlic naribanega parmezana
2 žlici sira pecorino Romano
½ žlice paradižnikove mezge (balzamični kis)
2 stroka česna
80 ml olivnega olja
ščep soli

Paradižnike najprej nasekljamo ročno, česen stremo, potem pa vse sestavine skupaj sesekljamo v sekljalniku ali s paličnim mešalnikom.
Pesto denemo na skuhane testenine, ki smo jih še prej pokapljali z oljčnim oljem in premešali ter posujemo z naribanim parmezanom. Buon appetito!

Ni komentarjev:

Objavite komentar