Pesto alla Genovese izvira iz istoimenskega mesta v
Liguriji. V originalu je narejen iz sveže bazilike, česna, pinjol, oljčnega
olja, sira Parmigiano Reggiano in
ovčji sir Fiore Sardo. Ime pesto izvira iz genovske besede pestâ, ki izhaja iz italijanskega glagola pestare,
kar pomeni tolči. Pesto namreč najbolje zdrobimo oz. stolčemo v možnarju.
Rimljani so pripravljali namaz imenovan moretum, ki je imel podobne osnovne
sestavine kot sodobni pesto. Prvič je bil omenjen recept za pesto v knjigi La
Cucinera Genovese, ki jo je napisal leta 1863 Giovanni Battista Ratto. Podobno
omako pa poznajo tudi v francoski Provansi pod imenom pistou, v kateri je
bazilika, peteršilj, česen, lahko tudi nariban sir.
Za 4 osebe
3 stroki
česna
50 g
pinjol
60 g lističev
bazilike
oljčno olje
60 g
parmezana
(ovčji sir)
400 g
špagetov št.5
V možnarju stremo česen, pinjole in baziliko.
Dodamo nariban parmezan. Potem še toliko olivnega olja, da dobimo pravšnjo
gostoto. Če želimo pravi okus, vmešamo še nariban ovčji sir. Omako vmešamo med
sveže al dente skuhane špagete.
Ni komentarjev:
Objavite komentar