četrtek, 30. maj 2013

Špageti z genovskim pestom

Pesto alla Genovese izvira iz istoimenskega mesta v Liguriji. V originalu je narejen iz sveže bazilike, česna, pinjol, oljčnega olja, sira Parmigiano Reggiano in ovčji sir Fiore Sardo. Ime pesto izvira iz genovske besede pestâ, ki izhaja iz italijanskega glagola pestare, kar pomeni tolči. Pesto namreč najbolje zdrobimo oz. stolčemo v možnarju. Rimljani so pripravljali namaz imenovan moretum, ki je imel podobne osnovne sestavine kot sodobni pesto. Prvič je bil omenjen recept za pesto v knjigi La Cucinera Genovese, ki jo je napisal leta 1863 Giovanni Battista Ratto. Podobno omako pa poznajo tudi v francoski Provansi pod imenom pistou, v kateri je bazilika, peteršilj, česen, lahko tudi nariban sir.
Tokrat še nisem imela sveže bazilike, zato sem uporabila baziliko, vloženo v olivno olje. Naj vam zaupam, da je tako vložena, ohranila odličen okus.


Za 4 osebe
3 stroki česna
50 g pinjol
60 g lističev bazilike
oljčno olje
60 g parmezana
(ovčji sir)
400 g špagetov št.5

V možnarju stremo česen, pinjole in baziliko. Dodamo nariban parmezan. Potem še toliko olivnega olja, da dobimo pravšnjo gostoto. Če želimo pravi okus, vmešamo še nariban ovčji sir. Omako vmešamo med sveže al dente skuhane špagete.


Ni komentarjev:

Objavite komentar