Ali čokoladne gomoljike kot vestno po
slovensko zapiše enciklopedik Novak.
Interpretacija
zgodovine je lahko v različnih primerih različna. Tako je na primer v francoski
različici wikipedije zapisano : « La
truffe en chocolat, ou truffe au chocolat, est une confiserie au chocolat inventée par Louis Dufour, un pâtissier de Chambéry (Savoie), en décembre 1895. » V
angleški : « The chocolate truffle is
thought to have been first created by N. Petruccelli in Chambéry, France in
December 1895. They reached a wider public with the establishment of the Prestat
chocolate shop in London by Antoine Dufour in 1902, which still sells
"Napoleon III" truffles to the original recipe.” In v italijanski podobno, saj je očitno
imela isti vir kot angleška: “I
tartufi al cioccolato (in italiano anche chiamati truffes al cioccolato
riprendendo il nome francese), furono inizialmente creati da Nadia Maria
Petruccelli a Chambéry, in Francia, nel dicembre 1895, ma raggiunsero la
popolarità tra il pubblico nel 1902, quando il negozio di cioccolato di Antoine
Dufour, a Londra,
cominciò a produrli.” Kdorkoli je že tartufe iznašel in kdo jih je
prvi začel prodajati na veliko, pravzaprav ni pomembno, pomembneje je, da nam
te drobne sladice »delajo zadovoljstvo«.
Jaz se pravzaprav ne spominjam dobro, kaj me je zavedlo,
da sem nekega dolgega zimskega večera začela z izdelavo drobnih čokoladnih
dobrot. Niti to ni bilo po branju knjig Joanne Harris ali gledanju filmskih
različic zgodbe, niti ne zaradi izdelave drobnih darilc za prijateljice. To
slednje je bilo šele nadaljevanje nekega drugega vzgiba. Spominjam se, da sem v
knjigarni v Konzorciju iskala knjige, kjer bi lahko našla najprimernejše recepte
za trufle. V večini so bile sestavine čokolada, sladka smetana, maslo in liker.
Nekateri so bili zgoščeni še z mandlji ali zdrobljenimi piškoti, nekateri
obogateni z nugat maso, nekateri iz bele čokolade. Sprva sem se lotevala samo
truflov na veliko načinov, potem sem proizvodnjo razširila na mendiants,
marcipan v čokoladi, pralineje, arancine, arancine v čokoladi, fudge od
Nigelle,… Skratka bilo je obdobje pralinejev, zdaj pa sem jih po dolgem času spet
naredila. Pri truflih izpustim maslo, ker je lažje za želodec, nikakor pa ne
konjaka ali kakšnega drugega likerja (odličen je na primer Cointreau).
Uporabljam trajno smetano zaradi tega, da so tudi trufli bolj trajni. Sicer pa
je spodnje razmerje približno, odvisno je od čokolade in smetane. Če je masa po
hlajenju preredka ali pregosta, dodajte še čokolade v prvem primeru in smetane
v drugem, še enkrat zadevo stopite in denite nazaj v hladilnik.
227 g temne čokolade (nad 70%)
180 ml sladke smetane
2 žlici konjaka
po želji vanilja
grenak kakav v prahu
Čokolado raztopimo v smetani v bain-marie ali pa
kar v mikrovalovki, kar je seveda bolj praktično. V obeh primerih pazimo, da
čokolade ne segrejemo preveč, ker v tem primeru postane nekako židka. V maso
zamešamo konjak in pokrito denemo v hladilnik za kakšni dve uri. Z žličko
oblikujemo gomoljike, jih povaljamo po kakavu in odložimo na pergamentni papir
ali pa kar naravnost v papirne modelčke za pralineje. Hranimo jih v hladilniku.
Najboljši so po večerji s kozarcem konjaka.
Ni komentarjev:
Objavite komentar