ponedeljek, 7. april 2014

Stebelna juha

Kaj nenavadno ime za juho, a kaj ko je njeno bistvo zares iz stebel. Tokrat sem še nadgradila juho iz stebla brokolija, ki sem jo pripravljala pred dnevi. V hladilniku se je namreč nabralo za cel šopek trših delov od divjih špargljev, stebel od artičok, brokolija in petršilja. Deli rastlin, ki jih ob pripravi hrane običajno zavržemo. Pravzaprav velika škoda. Ne samo, da zavržemo užitno hrano, ampak gre za dele polne hranil. Za prvič sem jih poskusno kuhala v različnih loncih in šele potem združila. Predvsem stebla artičok so bila zame velika uganka. Nisem namreč vedela, če ne bodo pregrenka, pa tudi, če ne bodo pretrda. Bila so dobrega okusa in mehka. Tekočino sem povezala z mladimi špinačnimi listi. Juha na koncu je bila zares odlična, polnega okusa in prijetna na brbončicah.


oljčno olje
čebula
česen
trši deli špargljev
stebla artičok
stebla brokolija
stebla peteršilja
in še kakšna stebla
špinača
sol, poper
majaron, lovorjev list

Trše dele špargljev kuhamo 20 minut, tekočino precedimo in jo prihranimo.. Na oljčnem olju prepražimo sesekljano čebulo in stroke česna. Zalijemo jih s špargljevo tekočino, dodamo olupljena in narezana stebla artičok in brokolija ter stebla peteršilja. Začinimo in kuhamo kakšnih dvajset minut, toliko, da se sestavine zmehčajo. Iz juhe odstranimo lovorov list in vanjo denemo očiščeno špinačo. Vse skupaj sesekljamo s paličnim mešalnikom in pustimo vreti še pet minut. Nalijemo v krožnike in se prepustimo polnim okusom.

Ni komentarjev:

Objavite komentar