Kaj nenavadno ime za juho, a kaj ko je njeno bistvo
zares iz stebel. Tokrat sem še nadgradila juho iz stebla brokolija, ki sem jo
pripravljala pred dnevi. V hladilniku se je namreč nabralo za cel šopek trših
delov od divjih špargljev, stebel od artičok, brokolija in petršilja. Deli
rastlin, ki jih ob pripravi hrane običajno zavržemo. Pravzaprav velika škoda.
Ne samo, da zavržemo užitno hrano, ampak gre za dele polne hranil. Za prvič sem
jih poskusno kuhala v različnih loncih in šele potem združila. Predvsem stebla
artičok so bila zame velika uganka. Nisem namreč vedela, če ne bodo pregrenka,
pa tudi, če ne bodo pretrda. Bila so dobrega okusa in mehka. Tekočino sem
povezala z mladimi špinačnimi listi. Juha na koncu je bila zares odlična,
polnega okusa in prijetna na brbončicah.
oljčno olje
čebula
česen
trši deli špargljev
stebla artičok
stebla brokolija
stebla peteršilja
in še kakšna stebla
špinača
sol, poper
majaron, lovorjev list
Trše dele špargljev kuhamo 20 minut, tekočino
precedimo in jo prihranimo.. Na oljčnem olju prepražimo sesekljano čebulo in
stroke česna. Zalijemo jih s špargljevo tekočino, dodamo olupljena in narezana
stebla artičok in brokolija ter stebla peteršilja. Začinimo in kuhamo kakšnih
dvajset minut, toliko, da se sestavine zmehčajo. Iz juhe odstranimo lovorov
list in vanjo denemo očiščeno špinačo. Vse skupaj sesekljamo s paličnim
mešalnikom in pustimo vreti še pet minut. Nalijemo v krožnike in se prepustimo
polnim okusom.
Ni komentarjev:
Objavite komentar