četrtek, 30. oktober 2014

Mešani žganci

Takšne ima John najraje. Suhe, zdrobljene in ne tiste mokre v večjih kepah. Za ta mokre sem sicer tudi objavila recept v enem od prejšnjih blogov, za tele zdrobljene pa sem vprašala Johnovo mamo.
V mešanici lahko uporabimo tudi kamutovo moko. Če pa bi želeli prav ajdove, denemo vanje samo ajdovo moko.
Najboljši žganci pridejo, če semena zmeljemo sami, seveda pa moko lahko tudi kupimo.



35% ajdove moke
35% pirine moke
20% pšenične moke
10% konopljine moke
sol
olje
malo masla
malo smetane

V vrel krop vsujemo moko, takoj zatem naredimo luknjo s kuhalnico. Voda mora zaliti luknjo in malo čez. Posolimo. Če imamo veliko količino moke, žgance kuhamo 35 minut. Ko so kuhani, čim več vode odlijemo (in jo prihranimo) ter začnemo z močnim mešanjem. Vodo (ki smo jo prihranili) dodajamo zelo postopoma in pazimo, da je ne bi bilo preveč. V tem primeru namreč lahko nastanejo velike kepe, kar pa ni dobro za pričakovan izdelek. V veliki posodi segrejemo malo olja z maslom in sladko smetano (lahko je smetana, pobrana iz mleka) in na maščobo stresemo žgance. Dobro jih premešamo in postrežemo.

Ni komentarjev:

Objavite komentar