Takšne ima John
najraje. Suhe, zdrobljene in ne tiste mokre v večjih kepah. Za ta mokre sem sicer
tudi objavila recept v enem od prejšnjih blogov, za tele zdrobljene pa sem
vprašala Johnovo mamo.
V mešanici lahko uporabimo tudi kamutovo moko. Če pa bi želeli prav
ajdove, denemo vanje samo ajdovo moko.
Najboljši
žganci pridejo, če semena zmeljemo sami, seveda pa moko lahko tudi kupimo.
35% ajdove moke
35% pirine moke
20% pšenične
moke
10% konopljine
moke
sol
olje
malo masla
malo smetane
V vrel krop vsujemo moko, takoj zatem naredimo luknjo s kuhalnico. Voda mora zaliti luknjo
in malo čez. Posolimo. Če imamo veliko količino moke, žgance kuhamo 35 minut.
Ko so kuhani, čim več vode odlijemo (in jo prihranimo) ter začnemo z močnim mešanjem.
Vodo (ki smo jo prihranili) dodajamo zelo postopoma in pazimo, da je ne bi bilo
preveč. V tem primeru namreč lahko nastanejo velike kepe, kar pa ni dobro za
pričakovan izdelek. V veliki posodi segrejemo malo olja z maslom in sladko
smetano (lahko je smetana, pobrana iz mleka) in na maščobo stresemo žgance.
Dobro jih premešamo in postrežemo.
Ni komentarjev:
Objavite komentar