ponedeljek, 30. marec 2015

Pad Thai

Morda je bil moj prejšnji poskus z riževimi testeninami bliže Pad Thaju, me je pa kosilo v tajski gostilni v središču Ljubljane navdahnilo, da sem podobno jed pripravila še z jajčnimi, najbrž bolj kitajskimi kot tajskimi testeninami. Hčeri sta sicer povedali, da moja jed ni bila pristno Tajska, prav tako kot je tajski kuhar povedal Gordonu Ramsayu, ki je kuhal v prepričanju, da dela pravi Pad Thai. Kar poglejte si izraz na obrazu tajskega kuharja https://www.youtube.com/watch?v=DsyfYJ5Ou3g. No, razen kritike o nepopolnosti s strani mojih hčera, drugih negativnih odzivov nisem prejela. Midva z Johnom pa sva prav uživala v tej jedi, ki sva jo zalila s kozarcem hladnega piva.
Sicer pa si je zanimivo ogledati tudi video o pripravi najboljšega Pad Thaja na Tajskem https://www.youtube.com/watch?v=bp3IvlDUhrg, ki ga pripravljajo na ulici. V njem vidimo, da jajčka prepražijo prav na začetku in ne posebej bolj proti koncu ali celo tako, da da bi jih vmešali na koncu med že pripravljeno jed, kot to priporočajo nekatere recepture.


Za 4 osebe
200 g kitajskih rezancev
kokosova maščoba ali olje
2 piščančja fileja
4 stroki česna
1 rdeča paprika
1 rdeč feferon (lahko nadomestimo s suhimi mletimi peperoncini, a previdno pri odmerjanju)
1 bučka
1 korenček
4 jajca
ingver
sojina omaka
sol
koriandrova semena
prepraženi nesoljeni indijski oreščki
limeta
Najprej vse pripravimo, da bomo lahko potem sestavine dovolj hitro dodajali v vok. Piščančji file narežemo na tanke rezine. Česen na debelejše kose. Papriko in feferon na kolobarčke. Bučko in korenje razrežemo na julienne. Jajca razžvrkljamo v skodeli. Malo ingverja naribamo. Koriandrova semena stremo v terilniku. Nasekljamo tudi indijske oreščke. 
V voku na vroči kokosovi maščobi (ali olju) prepražimo rezine piščančjega fileja skupaj s česnom. Dodamo papriko in feferon, malo prepražimo, nato še bučko in korenje. Začinimo s koriandrovimi semeni, ingverjem, soljo in poprom. Še malo pražimo, zalijemo z nekaj tekočine in dodamo rezance. Pokrijemo. Vsake toliko pomešamo, po potrebi dodajamo še tekočino, da jo rezanci vpijejo in se zmehčajo. Rezance, ki sem jih imela, je bilo treba 3 – 4 minute takole pražiti in po potrebi dodati še malo tekočine. Sicer pa vedno poglejte na vrečko, kakšna je priporočena priprava. Riževe rezance je treba na primer prej preliti z vrelo vodo.Vzporedno v posebno ponev denemo razžvrkljana jajčka in jih popečemo, obrnemo in s kuhalnico narežemo na manjše kose, dodamo zelenjavi s piščancem in rezanci. Sojino omako dodamo po okusu, lahko jo tudi samo postavimo na mizo in prepustimo jedcem, da si pad thai z njo začinijo sami. Enako z rezinami limete.
In to je vse. No, ne še čisto vse. Poleg se prileže kozarec piva.


Ni komentarjev:

Objavite komentar