Tile polpeti niso servirani z mlado čebulo, ampak
narejeni z njo. So sicer mesni, le da sem vanje vgradila tudi mlado čebulo,
vključno z njenimi zelenimi listi. Ne čisto do vrha, ampak do tam, kjer imajo
še čvrsto zeleno strukturo. Tudi tovrstni deli zelenjave so namreč dobri in
polni hranil. V obdobju izobilja smo se namreč navadili, da nekatere dele
zelenjave preprosto zavržemo. To pa je prehranski, pa tudi kulinarični greh.
Vedno porabim tudi liste od cvetače (nekateri jih zavržejo). So odlični in jih
pogrešam, če jih ni poleg v cvetačni juhi ali pa ob robu cvetače, ki jo
serviramo celo. Prav tako dodaten okus dajo jedi stebla peteršilja ali
bazilike. Znan nizozemski kuhar za bolj okusen pire krompir skuha olupke v
mleku, ki ga uporabi za pire. To je samo nekaj primerov. Drug vidik pa je, da
hrane enostavno ni etično metati proč. Zaradi spoštovanja do nje, ker jo imamo.
Kupujmo ravno prav in skuhajmo ravno prav. Tudi v gostilni nisem navdušena, če
predme postavijo porcijo, ki jo bom stežka pojedla. Doma so me namreč naučili,
da je treba vse, kar je na krožniku (ali kar si naložiš nanj), pojesti. Prej ne
smeš od mizeJ
Za 4 osebe
olivno olje
1 čebula
4 stroki česna
30 dag mlete govedine
sol, poper
2 - 4 kosi kruha
mleko
4 mlade čebule
peteršilj
majaron
muškatni orešček
2 jajci
drobtine
malo moke (ni pa nujno)
Na olivnem olju prepražimo nasekljano čebulo in
česen, dodamo mleto mesto in pražimo, dokler ne porjavi. Posolimo in popramo.
Kruh narežemo na kocke in ga namočimo v mleku. Mleka mora biti toliko, da se
vpije v kruh in, da zmes ni tekoča. Dodamo praženo meso, na kolobarčke
nasekljano mlado čebulo (zgornje dele lahko narežemo na centimetrske kose),
začimbe in jajci. Premešamo. Drobtin dodamo toliko, da dobimo maso, ki jo lahko
oblikujemo v polpete. Polpete po želji še pomokamo, lahko pa jih povaljamo v
drobtine. Spečemo jih v vročem olivnem olju. Ravno prav, da zlato porjavijo. Po
peki jih zložimo na kuhinjski papir, da vpije maščobo. Mi smo jih tokrat
ponudili z ajdovo kašo in posiljenim zeljem (da ni vedno isto).
Ni komentarjev:
Objavite komentar