Enkrat sem v nakupovalni vnemi kupila tudi
kostanjevo marmelado Bonne Maman. Že takrat sem si v mislih predstavljala
okus kakšne kostanjeve sladice na brbončicah. Še nisem vedela kaj. Od takrat
naprej se mi je marmelada z rjavo belim kockastim pokrovčkom vabljivo nasmihala
z vrhnje police hladilnika in si preprosto nisem mogla kaj, da je ne bi danes
umestila v torto. Po razmišljanju o najprimernejšem biskvitu, sem se odločila
za takšnega, ki ga običajno pripravljam za Sacher torto. Pravzaprav ne čisto
takega, danes sem si ga sposodila pri Novakovih. Prav takšno saherico, ki jo
običajno pripravljam, pa pripravim kaj kmalu in z vami podelim recept zanjo. Tale
kostanjevo sacherjeva je izjemna kombinacija, vsaj po mojem okusu. Lahko bi
rekli avstrijsko francoska. Njihov pogled na svet je velikokrat drugačen, v tej
sladici pa sta se gurmanski kulturi zlili v harmonično celoto. Odločila sem se
tudi, da na jesen poskusim še z domačo kostanjevo marmelado. Če lahko Bonne Maman,
lahko tudi jaz, ki se trudim biti dobra mama.
Biskvit
(premer modela 26 cm)
140 g temne čokolade
7 jajc
125 g masla
120 g sladkorja v prahu
1 burbonski vaniljin sladkor
100 g kristalnega sladkorja
150 g moke
Polnilo
370 g kostanjeve marmelade
6 žličk ruma
Glazura
140 g
jedilne čokolade
30 g masla
Čokolado za biskvit stopimo v kovinski kozici nad
paro. Ločimo rumenjake od beljakov. Najprej
stepemo sneg (da nam ni treba pomivati metlic), vanj dodamo še kristalni
sladkor in ga stepemo do konca v čvrst sneg. Potem se v drugi posodi
lotimo stepanja masla, najprej s sladkorjem v prahu in burbonskim vaniljinim
sladkorjem. Nato počasi dodajamo rumenjake in stepamo toliko časa, da dobimo
penasto zmes. Vanjo vmešamo še nekoliko ohlajeno stopljeno čokolado. Stepene beljake in moko
dodajamo postopoma in jih previdno na rahlo vmešamo z metlico. Testo vlijemo
v model za torto, ki smo mu dno prekrili s peki papirjem, robove pa namazali z
maslom in posuli z moko. Pečemo pri 200 stopinjah kakšne pol do tričetrt ure.
Kot vse biskvite tudi tega čuvamo, da se po vrhu ne bi preveč zapekel. V primeru, da
biskvit še ni pečen, po vrhu pa že nevarno rjavi, ga do konca peke pokrijemo z
aluminjasto folijo. Če je pečen, poskusimo z zobotrebcem, ki mora ostati čist.
Testo iz modla preložimo na rešetko, da se ohladi. Z nazobčanim nožem za kruh
ga prerežemo na polovico. Spodnji del pokapamo z rumom in premažemo z malo več
kot polovico kostanjeve marmelade. Naj položimo še drugo polovico testa, ki ga
najprej premažemo s preostalo marmelado potem pa še z glazuro. Za glazuro smo
pred tem v kovinski kozici, kjer smo že prej topili čokolado, nad paro raztopili še maslo s čokolado.
Tako kot saherica, je tudi ta torta najboljša s stepeno
sladko smetano.
Ni komentarjev:
Objavite komentar