ponedeljek, 21. januar 2013

Hišna pašta

To je pašta, ki jo naredim v Istri vedno, ko nimam kakšne druge namenske sestavine. So je pa deležni tudi vsi gostje, ki so več dni pri nas na obisku. Ker jo morajo poskusiti. Ali pa nenapovedani gostje. Ker so te sestavine vedno pri roki. Hišna specialiteta skratka. Največkrat sem uporabila polnozrnate svedre Barilla, ker so jih imeli na zalogi v trgovini v bližnjem mestecu. Sem pa opazila, da sem bila v tej trgovini ena izmed redkih kupcev te delicije, ker je bil rok trajanja na škatli, odtisnjen z redečimi številkami, 23.6.2012, po tem datumu na roko popravljen z rdečim kulijem na 23.8.2012, proizvod pa je bil na voljo na policah trgovine še nekaj dlje. Jaz sem seveda to ukano prepoznala, ker vedno pozorno prebiram datume, in jih po juniju nisem več kupovala. To pišem zato, da se potencialni gostje ne bi ustrašili, da bi jim ponudila karkoli s pretečenim rokom trajanja, kaj šele, da bi hišno specialiteto jedli s slabim občutkom. Fusilli iz spodnje slike so že iz puljskega merkatorja, iz digitalnega datuma je namreč moč sklepati, da so bili pripravljeni po spornem roku. Zraven pa obvezno sveža solata, ki smo jo nabrali s sosedo na njeni njivi v vrtači, ali pa kupili pri domačinih na puljski tržnici. In kozarček rdečega seveda. Kateregakoli. Znamka pri tako domači hrani ni pomembna, le da je "mehak" in žameten.


polnozrnata pašta
olivno olje
čebula
česen
črne olive
paradižnik (koščki iz konzerve ali svež)
žlička sladkorja
sol, poper
sveže začimbe iz vrta (lovorjev list, rožmarin, origano, majaron, timijan, petršilj, bazilika)
kapre (ne skoparimo, mora jih biti ravno prav, ker dajo značilen okus)
tuna iz konzerve
parmezan
lahko tudi bučke, melancane, kakšen kolešček feferona, belo vino

Na olivnem olju prepražimo čebulo (da ne zarumeni), s česnom narezanim na lističe dodamo še vse ostalo, kar smo kanili pražiti (cele črne olive, po želji pa še na koleščke narezane bučke, feferone, na kockice narezane melancane). Dodamo paradižnik, sladkor, sol, poper in začimbe, vse razen bazilike, ki pride na koncu. Nekaj časa kuhljamo, pred koncem pa dodamo še nasekljane kapre in tuno. Omako damo vrh v osoljenem kropu skuhanih testenin, potresemo s svežo baziliko in na tanke lističe narezanim parmezanom. 

Ni komentarjev:

Objavite komentar