nedelja, 27. januar 2013

Rižota z gobami in piščancem

Nikoli že takrat, ko opravljam tedenski nakup, ne vem kaj bom kuhala čez vikend. Ne vem kje bom, koliko nas bo, kakšne bodo posebne želje mojih družinskih članov in kaj bom imela doma od posebnih sestavin. Tudi dan prej tega ne vem. Običajno zjutraj, ko vstanem, začnem razmišljati o tem in iščem inspiracijo. Današnje jedi se je spomnil John, ker sva jedla sama, brez otrok, sem kosilo prilagodila njegovim željam. Rekel je: rižoto z gobicami in piščancem.


za 2 osebi
olivno olje
1 piščančji file
1 nasekljana čebula
3 stroki česna, narezani na malo debelejše lističe
1 paketek zamrznjenih gobic (še bolje, če bi bile sveže)
1 skodelica riža
lahko kakšen korenček
petršilj
lovor, majaron, poper, sol

Na razgreto olivno olje denemo na podolgovate kose narezanega piščanca in kose popečemo po obeh straneh. V ponvi jih odrinemo malce na stran in dodamo čebulo. Pazljivo pražimo, da ne porjavi. Vse premešamo. Dodamo gobice in česen. Dodamo pol nasekljanega peteršilja (vključno s stebli), sol in začimbe. Malo prepražimo in denemo na stran, da naredimo prostor za riž, ki ga steklasto prepražimo. Priznam, da sem danes v jed zamešala še pol goveje kocke, ki je dala polnejši okus. Zalijemo z rižu primerno količino vode (1 skodelica riža, 2 vode) in kuhamo, dokler riž ni skuhan. Na koncu potresemo s preostankom svežega peteršilja.
Ponudimo s parmezanom in kozarcem suhega belega vina. Pri nas je bila danes koprska malvazija.


Ni komentarjev:

Objavite komentar