sreda, 23. januar 2013

Zeliščni njoki z gobami

Letos sva začela z gobarjenjem. Pravzaprav jaz malo manj, ker si namesto jutranjega iskanja gob raje privoščim tibetanske vaje in prho. V okoliških gozdovih se najde marsikaj, iz previdnosti pa raje nabiramo le jurčke in marele. Gobe pripravljava na veliko načinov, danes poglejmo kaj je nastalo iz preostalega krompirja in najdenih gob. Tokrat sva imela tudi nekaj lisičk, ki jih je prinesel optik iz Dunaja na poti na gledališko predstavo na Brione. 

Njoke naredimo po receptu, ki ga najdete v tem blogu, le da v maso vmešate še nekaj svežih mediteranskih zelišč, ki vam rastejo na vrtu.

omaka
čebula
nekaj strokov česna
sveže gobe
lahko tudi nekaj posušenih jurčkov
lahko malo belega vina
sol, poper, petršilj
sveže mediteranske začimbe po okusu (lovor, rožmarin, timijan, origano, majaron,...)
parmezan




Za gobovo omako prepražimo nasekljano čebulo, na lističe narezan česen z narezanimi gobami, lahko zalijemo z malce belega vina in dodamo začimbe po okusu. Ne smeta pa manjkati poper in peteršilj  Nekaj slednjega prihranimo še za konec, ker okus po svežem peteršilju odlično dopolni aromo gob. Posolimo. Za močnejši okus lahko dodamo tudi nekaj suhih jurčkov, ki smo jih prej namočili v vodi. Kuhljamo, vsake toliko malo premešamo. Dokler gobe niso skuhane. Po občutku. Nanje denemo skuhane njoke, premešamo in postrežemo. Komur paše, si lahko začini še s sveže naribanim parmezanom. Zraven kozarec belega. Tam v Istri najbolj prija malvazija.

Ni komentarjev:

Objavite komentar