nedelja, 20. januar 2013

Krompirjevi njoki


Krompirjeve njoke lahko naredimo na več načinov. Boljši so gotovi tisti, ki so narejeni iz krompirja, skuhanega v olupku. Takšen ima manj vode, zato za testo potrebujemo manj moke.

njoki iz krompirja
2 zmečkana kuhana krompirja
jajce
moka
malo soli

Testo za njoke zamesimo iz navedenih sestavin. Mora biti ravno prav mehko in ne več lepljivo (moko dodajamo po občutku). Testo oblikujemo v za prst debele "klobasice" in jih narežemo na njoke. Denemo jih v krop, skuhani so, ko priplavajo na površje. S kuho njokov začnemo šele, ko je omaka, s katero jih bomo postregli, končana. 





njoki iz pire krompirja
pire krompir
jajce
ostra moka (količina po občutku)

Pire krompirja skoraj vedno naredim preveč, ker se bojim da ga jedci ne bodo imeli dovolj. Nič narobe, če ostane.Vse sestavine zamesimo v testo. Oblikujemo za malo debelejši prst debele klobasice in jih poševno narežemo na približno centimeter široke njoke. Njoke skuhamo v kropu, dokler ne priplavajo na površje - to je kar hitro. Bodimo pozorni, da se ne razkuhajo.

Če njoke naredimo takole iz preostalega pire krompirja, jih običajno ne skuhamo takoj, ker smo pravkar pojedli obilno kosilo. Zato jih razporedimo na desko tako, da se ne dotikajo in jih zamrznemo. Ko jih rabimo, jih kar zamrznjene vržemo v krop in spet počakamo, da priplavajo na gladino.

1 komentar: