sreda, 30. januar 2013

Istrski kiš

V nekaterih gostilnah vedno naročim isto, pa čeprav imajo na jedilniku še precej vabljivih jedi. Tako v francoski kavarnici v Ljubljani vedno naročim quiche, običajno kar tistega, ki je najbolj podoben lorenskemu, s slanino in kozjim sirom. Ponujen je skupaj z mešanico listnatih solat, zabeljenih z olivnim oljem in balzamičnim kisom.

V Istri pa seveda ne kaže pripravljati francoskih jedi po originalnem receptu, ampak raje pripravimo kakšno variacijo, ki je bliže lokalnim sestavinam. Kombinacija osnovnih sestavin, je bila od vse preizkušenih receptov, najboljša pri Novakovih. Na sliki pripravljen je za dve osebi, v manjšem pekaču, spodaj pa so zapisane količine za štiri. 


krhko testo
200 g moke
80 g masla
2 žlici sladke smetane
ščep soli
nadev
olivno olje
divji šparglji
pršut ali panceta
2 jajci
1 dl mleka
1 dl smetane
sir
poper, sol

Zgnetemo krhko testo, ga zavijemo v aluminjasto folijo in denemo v hladilnik za pol ure. Testo razvaljamo in z njim obložimo pekač ter po celotni površini prebodemo z vilicami in pečemo pri 180 stopinjah 10 minut. Bolj pravilno je, če ga slepo spečemo, obloženega s peki papirjem in suhim fižolom.Na trakove narezan pršut na hitro prepražimo na olivnem olju in odložimo na krožnik. Na isti maščobi prepražimo še narezane šparglje, jih zalijemo z belim vinom in malo pokuhljamo, toliko, da tekočina povre. Po predpečenem testu razporedimo šparglje in pršut. Razžvrkljamo jajca, mleko, sladko smetano in dodamo nariban sir, poper in ščepec soli (sol niti ni nujna, če je močno slan že pršut ali pa sir). Pečemo še pol ure.

Ni komentarjev:

Objavite komentar