Lisičke so ene bolj hvaležnih
gob za nabirat, ker jih zaradi rumene barve lažje opazimo, pa tudi zaradi tega
ker namesto njih težko naberemo kakšno neužitno ali celo strupeno vrsto. V
blogu jih lahko najdete že v fritaji in s testeninami, tokrat pa sem se lotila
priprave rižote. Po spletu sem pobrskala za različnimi izkušnjami, noben recept
ni bil v popolnosti to, kar sem si predstavljala pod rižoto z lisičkami, zato
sem ga po posvetu z Johnom priredila po svoje.
Za dve osebi
oljčno olje
1 rumena čebula
4 stroki česna
lisičke
200 g riža
1 dl belega vina
in voda za zalivanje (v razmerju
2:1 do riža minus 1 dl)
malo majarona
sol, poper
svež peteršilj
Na oljčnem olju steklasto prepražimo
nasekljano čebulo, dodamo očiščene in narezane lisičke (narezal jih je John,
nekaj na manjše koščke, da lisičke oddajo več okusa, nekaj pa je pustil večjih
za vizualni vtis) in še na lističe narezan česen. Posolimo, popopramo, dodamo
majaron in polovico nasekljanega peteršilja. Pražimo kakšnih 5 minut, zalijemo
z belim vinom in pražimo še toliko, da se vino lepo vpije v lisičke. Spraženo
denemo v ponvi nekoliko na stran in dodamo riž, ki ga steklasto prepražimo.
Pomešamo vse skupaj, zalijemo s preostalo količino tekočine in kuhamo, dokler
riž ni skuhan. Tu je potrebno malo pazljivosti, da se nam ne bi kuhal preveč in
razkuhal. Preden gremo z rižoto pred jedce, vanjo vmešamo še preostali
peteršilj. Zraven ponudimo belo vino iz istih predelov, kjer smo nabrali
lisičke. Okusi se tako lepo ujamejo in zaokrožijo. Skoraj, da ni boljšega (v
tistem trenutku).
Ni komentarjev:
Objavite komentar