nedelja, 10. avgust 2014

Zeljna solata z vročim krompirjem

Takšna solata je prava poslastica za prilogo k pečenemu mesu, zelenjavi ali siru (ali tofujuJ). Topel krompir nekoliko omehča čvrsto strukturo svežega zelja. Slednje dosežemo tudi s tem, da zelje »zmatramo«. Tega sem se naučila od Tržičanke že v študentskih letih, ko smo bili skupaj na smučanju in smo v apartmaju vsi utrujeni od celodnevnega smučanja, pripravljali večerjo. Povedala mi je, da Gorenjci zelje zmatrajo, to je, da ga posolijo in z rokami mehčajo, da postane voljno, s tem pa tudi boljše za uživanje.
Količino sestavin si sestavite po občutku, glede na jedce in želeno razmerje med zeljem in krompirjem. Kumino dodajte, če vam prija. Nekateri je namreč ne marajo.


sveže zelje
sol
krompir
oljčno olje
domač kis
(kumina)

Krompir olupimo, ga narežemo na manjše kose in skuhamo v osoljeni vodi do mehkega. Zeljne liste enega po enega ločimo od zeljne glave, jih zavijemo v rolo in jih na tanko narežemo. V skledi narezano zelje skupaj s primerno količino soli z rokami mesimo, da postane bolj voljno. Dodamo skuhan in odcejen krompir, oljčno olje, kis (in kumino). Premešamo. Uživamo.

Ni komentarjev:

Objavite komentar