Takšna solata je prava poslastica za prilogo k
pečenemu mesu, zelenjavi ali siru (ali tofujuJ). Topel krompir nekoliko omehča čvrsto strukturo
svežega zelja. Slednje dosežemo tudi s tem, da zelje »zmatramo«. Tega sem se
naučila od Tržičanke že v študentskih letih, ko smo bili skupaj na smučanju in
smo v apartmaju vsi utrujeni od celodnevnega smučanja, pripravljali večerjo. Povedala
mi je, da Gorenjci zelje zmatrajo, to je, da ga posolijo in z rokami mehčajo,
da postane voljno, s tem pa tudi boljše za uživanje.
Količino sestavin si sestavite po občutku, glede na
jedce in želeno razmerje med zeljem in krompirjem. Kumino dodajte, če vam
prija. Nekateri je namreč ne marajo.
sveže zelje
sol
krompir
oljčno olje
domač kis
(kumina)
Krompir olupimo, ga narežemo na manjše kose in
skuhamo v osoljeni vodi do mehkega. Zeljne liste enega po enega ločimo od
zeljne glave, jih zavijemo v rolo in jih na tanko narežemo. V skledi narezano
zelje skupaj s primerno količino soli z rokami mesimo, da postane bolj voljno.
Dodamo skuhan in odcejen krompir, oljčno olje, kis (in kumino). Premešamo.
Uživamo.
Ni komentarjev:
Objavite komentar