Slučajno je naneslo, da so prav škampi na buzari tristota, jubilejna objava na tem blogu. Najbrž nisem edina, ki mi prijajo, celo pretekle legende govorijo o tistih, ki bi marsikaj zastavili za ene "škampe u ta rdeč omak". Pa čeprav sredi Beograda.
Količina škampov je odvisna od tega, če jih nudimo
za predjed ali glavno jed. Za predjed bo kilogram zadostoval za 4 – 6 oseb, za
glavno jed pa dva ljubitelja škampov komot pospravita cel kilogram. Ne pozabite
nabavit večjih količin belega primorskega kruha in predhodno ohladiti lokalne
malvazije.
1 kg škampov
oljčno olje
3 glave česna
šopek petršilja
6 večjih paradižnikov ali več manjših
1 feferon (količina za buzaro je odvisna od našega
okusa)
3 dl belega vina
drobtine po potrebi
Na oljčnem olju prepražimo zelo drobno nasekljan
česen (pazimo, da se ne zažge!), dodamo na majhne koščke narezan čili in
nasekljan petršilj. Premešamo in dodamo še olupljen in na kockice narezan
paradižnik. (Paradižnik smo olupili tako, da smo ga za kratek čas pomočili v
vrelo vodo.) Kuhljamo, da se paradižnik nekoliko razpusti in se okusi v omaki
povežejo. Dodamo belo vino, ko zavre, omako še kakšnih 10 minut kuhljamo. Potem
gremo v omako s škampi. Čas kuhanja je odvisen od njihove velikosti, srednje škampe
kuhamo 8 minut, večje 10. Kuhamo pa jih raje manj, kot preveč časa, saj kaj
hitro njihovi repki postanejo premehki. Če je buzara preredka vanjo par minut
pred koncem kuhanja dodamo še pest ali dve drobtin.
Sline se mi cedijo... Si zelim v naslednjih dneh ponoviti buzaro po tvojem receptu, pa ne vem, kje je v Ljubljani varno kupovati škampe ta čas. Nekateri namreč pravijo, da si poleti ne upajo kupovati morske po naših tržnicah.. Kakršen koli nasvet dobrodošel! :)
OdgovoriIzbrišiMorske dobrote kupujem bolj po tržnicah ob morju. V Ljubljani me po raznih ribarnicah, prevsem tistih v velikih marketih odvrača že vonj, pa tudi cene so visoke. Morda bi lahko bili dobri na ljubljanski tržnici v zgodnješih urah, sicer pa so zagotovo varni, ker so kvalitetno zamrznjeni v cool hausu (Mercator center v Šiški in še original trgovina nasproti le.tega). No teh še nisem pripravljala na buzarj, le v brodetu - bili so ok (blog kmalu objavim). Torej, najbolj sveži so kupljeni ob morju!:)
Izbriši