Mislim, da sem na pobudo starejše hčere, ki je v
nekem obdobju navdušeno označevala recepte v nedelovi Odprti kuhinji, enkrat
spekla tole pito. Če se prav spominjam, je bil to recept neke gospe Oven, ki pa
je piti dodala še jagodno omako. Izjemna pita, rahla in topeča se v ustih. Sem
privzela recept in si ga zapisala v mojo beležnico. Če pečem skutno pito, je to to. Danes ga delim še z vami.
Na sliki boste ugledali še kakšno rozino. John ima
rad rozine, zato sem po polovici nadeva potresla še rozine, polovico pa sem
pustila brez, ker jaz bolj uživam v orto različici.
Testo
350 g moke
150 g masla
3-4 žlice sladke smetane
100 g sladkorja v prahu
1 rumenjak
¾ pecilnega praška
ščepec soli
3 žlice mrzle vode
Nadev
500 g skute
3 dl mleka
200 g sladkorja
3 jajca
1 žlica moke
1 vaniljin sladkor
Moko presejemo s pecilnim praškom, vgnetemo sol,
maslo in rumenjak, nato še smetano in vodo. Naredimo dva hlebčka (eden naj bo
malo večji) in ju zavita v alu folijo spravimo vsaj za pol ure v hladilnik.
Za nadev v 1 dl mleka vmešamo rumenjake, sladkorja
in moko (najbolje s stepalnikom). Suspenzijo med mešanjem vlijemo v vrelo
preostalo mleko in kuhamo 1 minuto. Ohlajeno zamešamo s skuto in stepenimi beljaki
(jaz sem dodala še tistega, ki je ostal od testa).
Večji hlebček testa razvaljamo v pekač tako, da
dobimo še kakšne 3 cm roba. Testo naluknjamo z vilicami in nanj nadevamo nadev.
Vse skupaj prekrijemo z drugo polovico razvaljanega testa, ki ga prav tako
naluknjamo z vilicami.
Pečemo na 190 stopinjah 35 minut. Seveda pa je
dolžina peke odvisna od pečice.
Ni komentarjev:
Objavite komentar