četrtek, 27. junij 2013

Domače testenine

Pašta je precej boljša, če testenine pripravimo sami. Zaradi dveh stvari. Najprej zaradi truda, ki smo ga vložili v pripravo in občutka, da smo jih naredili sami. In potem zaradi povsem drugačnega okusa domače pašte. Za te podvige je najbolje imeti strojček za pripravo testenin. No lahko jih naredimo tudi sami, s potrpežljivim valjanjem in potem rezanjem. Moram priznati, da sem poskusila tudi to. Občutek po pripravljenem je bil sicer veličasten, a morala sem si priznati, da so bile testenine, trudu navkljub, nekoliko predebele. Zatorej se vam bo pri pripravi vseh vrst testenin investicija zagotovo obrestovala. Baje pa je še bolje, če si kupite tudi strojček za mesenje testa,  kot piše na nerodno prevedenih navodilih za strojček Imperia. Dobesedno: »Če ste bili preudarni in imate stroj za mesenje jajčnega testa Imperia in vaš stroj za testenine, zadošča da daste ti sestavini v ustrezno plastično posodo, vse drugo bo opravil stroj sam.« Si predstavljate kakšno udobje? Nasploh smo v dobi turbokapitalizma in gugl prevajalnikov deležni kar precej tovrstnih prevodov navodilih za električne aparate. Najhujšega prevoda se spominjam iz navodil za ventilator, kjer je med drugim pisalo, da naj ga priključimo na internet (verjetno omrežje). Spet sem nekam zašla, pojdimo raje k pripravi rezancev.


350 g ostre moke
3 jajca

V moko denemo razžvrkljana jajca in mesimo. Kakšnih deset minut tako, da testo postane voljno prožno in svilnato na otip. Lahko se zgodi, da zaradi kvalitete moke in velikosti jajc razmerje med moko in jajci ni prav optimalno. Tu vas moram napotiti na vaš občutek za testo, da bo na koncu pravšnje. Zavijemo ga v prozorno oprijemajočo se folijo za gospodinjstvo, v kateri naj počiva pol ure. Medtem zaposlimo moža, da na delovno površino pritrdi strojček za testenine. Pri tem naj pazi, da bo pritrjen trdno ter, da med trenjem ob delu ne bomo poškodovali kakšne čudovite mize ali pulta v kuhinji. Vse naj bo torej ustrezno zaščiteno. Testo razrežemo na manjše kose in ga drugega za drugim najprej spustimo skozi širšo nastavitev za testo, nato še skozi tanjšo. Na koncu pa skozi tisto za rezance. Pred to zadnjo operacijo testene plahte raje nekoliko skrajšajmo, če ne bomo imeli še več dela z lovljenjem rezancev, ki prihajajo iz priprave. Nato jih previdno obesimo na stole, ali na kakšno drugo letev in pustimo, da se nekaj časa sušijo. Če se vam mudi pa ne bo prav nič narobe, če jih uporabite takoj.

Ni komentarjev:

Objavite komentar