Zelo preprosta sladica, ki jo lahko pripravite tudi
za nenadne goste. No, če so se napovedali vsaj kakšno uro in pol prej, ker se
peče kakšno uro. Na zalogi pa morate imeti razvaljano listnato testo iz
trgovine, kakšno marmelado, jabolka, jajca in sladko smetano. Prava gospodinja
ima tele sestavine gotovo vedno pri roki. Kar se tiče testa, pa se zelo obnese
Tante Fanny, čeprav nisem ravno za uvožene vnaprej pripravljene sestavine, še
posebej, če tudi na naših policah ohranijo tuje ime. Blagovno znamko bi lahko
vsaj poslovenili v teta Fanika ali kaj podobnega. Jaz sem imela tokrat na
zalogi marmelado iz posušenih kakijev. Malo sem pobrskala po netu, da sem našla
še hrvaško ime za ta vzhodnjaški sadež. Pravijo mu kaki jabuka ali pa japanska
jabuka. Rabila sem ga namreč, da bi lahko sosedom, od katerih sem prijazno
dobila solato, razložila, kakšno pecivo sem jim prinesla. To marmelado sem
namazala pod nadev, na tak način lahko pripravite tudi krostato z marmelado iz kutin.
Sicer pa to sladico pripravljam tako, da na testo
naložim najprej jabolka, nato zalijem z jajčno smetano in spečem skoraj do
konca. Nato pa, deset minut pred koncem pečenja po vrhu namažem marmelado tipa
podravkine marelične ali pa enostavno posujem s kristalnim sladkorjem. Recept
za to krostato enkrat drugič, pravzaprav pa jo lahko z malo domišljije
pripravite tudi po zgoraj opisani poti.
Za veliki pekač
zavitek dvojnega listnatega testa
kozarček kakijeve marmelade
6 jabolk
3 dl sladke smetane
3 jajca
vaniljin sladkor
2 žlici sladkorja
naribana lupinica ene limone
lahko tudi malo cimeta
Testo razvaljamo na tanko in ga položimo na pekač,
obložen s peki papirjem tako, da bo imelo kakšna 2 cm roba zavihanega navzgor.
Premažemo ga z marmelado iz kakijev. Nanjo naložimo na rezine narezana jabolka.
Zalijemo z razžvrkljanimi jajci, skupaj s smetano sladkorji in limonino
lupinico. Najbrž je odveč napisati, da je treba limono prej dobro zdrgiti z
vročo vodo. Krostato porinemo v pečico in jo pečemo kakšno uro na 180
stopinjah. Med peko vsekakor pogledujemo v pečico, če peka poteka kot je treba.
Ni komentarjev:
Objavite komentar