Štrudl, ki si ga vsako leto najbolj zaželim. Češnje
so namreč redek sadež, pa tudi takrat, ko je njihova sezona, niso ravno poceni.
Letos smo imeli srečo z njimi na našem domačem vrtu. Bile so res dobre in
komaj, da sem jih lahko nekaj dala na stran za štrudl in en lonček marmelade.
Klasični štrudl je najboljši z doma narejenim testom.
domače testo
400g moke
ščepec soli
2 dl vode
1 žlička olja
nadev
kilo in pol češenj
5 žic sladkorja
vaniljin sladkor
maslo
drobtine
V skledo vsujemo moko in dodamo ščepec soli,
naredimo luknjo, vanjo vlijemo mlačno vodo in žličko olja. Testu med mesenjem
po potrebi in občutku počasi dodajamo še vodo (po žlicah, da ne bomo v
položaju, ko je potrebno nenehno dodajati najprej moko in potem spet vodo. Kot
možička v »A je to«, ko sta stolu krajšala daljšo nogo). Skratka na koncu, po
kakšnih desetih minutah mesenja, mora testo biti gladko in mehko. Premažemo ga
z oljem in skledo pokrijemo s krpo. Tako naj počiva pol ure.
Testo z veliko mero potrpežljivosti razvlečemo na
kuhinjskem prtu. V neki kuharski knjigi sem prebrala, da mora biti tako tanko,
da lahko skozenj beremo ljubezensko pismo. Jaz se s tem sicer ne obremenjujem.
Razvlečem ga čim tanjše in mu niti ne obrežem robov, ker sem ljubiteljica
testenih robov pri štrudlju. Vi pa jih le obrežite, da ne boste dejali, da sem
vas napotila na krivo pot. Razprostrto testo najprej pokapljajte z maščobo.
Pravoverni zato uporabijo raztopljeno maslo, jaz pa, želodca radi, včasih uporabljam kokosovo mast. Seveda tudi raztopljeno. Z maslom je vsekakor boljše, s kokosovo mastjo pa tudi dobro. Po maščobi narahlo
z občutkom posujemo drobtine, ki bodo popile odvečno tekočino sočnih sadežev.
Potem po testu razporedimo še razkoščičene češnje, posujemo s sladkorjema in
zavijemo. Zavitek previdno preložimo v pekač, obložen s peki papirjem in ga
premažemo s preostankom maščobe. Štrudelj se zalo lepo speče tudi, če ga pred
peko po vrhu premažemo s sladko smetano. Pečemo tričetrt ure na 180 stopinjah.
Med peko pa le malo pogledujte v pečico, če površina štrudlja ne rjavi preveč.
V tem primeru ga prekrijte z aluminijasto folijo. Pečen štrudelj posujemo s
sladkorjem v prahu. Zraven ponudimo desertno vino pozne trgatve.
Ni komentarjev:
Objavite komentar