Frtalja po primorsko. Ko pride čas lisičk, je ena najboljših delicij (v
Istri skorajda ne morete mimo tega izraza, ko je govora o kulinariki). Nasploh
je gobarski čas zelo prikladen za ženski del populacije. Ne samo zaradi dobrih
jedi, ki jih je iz gob moč narediti dokaj enostavno in hitro (da ne preživimo
vsega dne v kuhinji). Tudi zaradi prostega časa, ko se mož odpravi za nekaj ur
v hosto in lahko ženska doma brez nadzora svobodno počne kar se ji zljubi. Kakšno
veselje imajo šele tiste, katerih možje rekreativno lovijo ribe z različnimi
metodologijami v vodah okoli Lošinja. Pa še to. To kar mož sam nabere ali
ulovi, običajno tudi sam z veseljem pripravi. Zatorej ženi ni treba kuhati.
Za dve osebi
olivno olje
1 čebula
lisičke
sol, sveže mlet poper
4 jajca
peteršilj
(lahko tudi panceta)
Na olivnem olju prepražimo nasekljano čebulo in
pazimo, da ne porjavi. (Če se odločimo za panceto, jo dodamo v tem koraku.
Danes je mojster za izdelovanje kovinskih (limenih) ograj z ognjem v očeh
pripovedoval o tem, da mora panceta biti poleg). Nato na čebulo denemo narezane
lisičke in na lističe narezan česen, posolimo in popopramo ter nežno na zmernem ognju pražimo četrt ure
Dodamo še sesekljan peteršilj. Pazimo, da sestavine ne porjavijo. Vmešamo razžvrkljana
jajca. Po mojem okusu je boljša nekoliko
bolj sočna fritaja, ne povsem zapečeno, s še ne do konca zakrknjenimi jajci. A
kot velja, de gustibus no nest disputandum.
Ni komentarjev:
Objavite komentar