sobota, 22. junij 2013

Fritaja z lisičkami

Frtalja po primorsko. Ko pride čas lisičk, je ena najboljših delicij (v Istri skorajda ne morete mimo tega izraza, ko je govora o kulinariki). Nasploh je gobarski čas zelo prikladen za ženski del populacije. Ne samo zaradi dobrih jedi, ki jih je iz gob moč narediti dokaj enostavno in hitro (da ne preživimo vsega dne v kuhinji). Tudi zaradi prostega časa, ko se mož odpravi za nekaj ur v hosto in lahko ženska doma brez nadzora svobodno počne kar se ji zljubi. Kakšno veselje imajo šele tiste, katerih možje rekreativno lovijo ribe z različnimi metodologijami v vodah okoli Lošinja. Pa še to. To kar mož sam nabere ali ulovi, običajno tudi sam z veseljem pripravi. Zatorej ženi ni treba kuhati.


Za dve osebi
olivno olje
1 čebula
lisičke
sol, sveže mlet poper
4 jajca
peteršilj
(lahko tudi panceta)

Na olivnem olju prepražimo nasekljano čebulo in pazimo, da ne porjavi. (Če se odločimo za panceto, jo dodamo v tem koraku. Danes je mojster za izdelovanje kovinskih (limenih) ograj z ognjem v očeh pripovedoval o tem, da mora panceta biti poleg). Nato na čebulo denemo narezane lisičke in na lističe narezan česen, posolimo in popopramo  ter nežno na zmernem ognju pražimo četrt ure Dodamo še sesekljan peteršilj. Pazimo, da sestavine ne porjavijo. Vmešamo razžvrkljana jajca.  Po mojem okusu je boljša nekoliko bolj sočna fritaja, ne povsem zapečeno, s še ne do konca zakrknjenimi jajci. A kot velja, de gustibus no nest disputandum.


Ni komentarjev:

Objavite komentar