torek, 29. oktober 2013

Sushi

Nekega dne je spet prišlo vabilo na večerjo k prijateljici. Teh srečanj se vedno veselim, ne le zaradi iskrenega prijateljskega klepeta in prijetnega občutja ob tem, tudi zaradi dobrot, ki običajno priromajo na mizo. Tokrat je bila glavna kuharica njena hčera, ki je pripravila odlično azijsko navdahnjeno večerjo. Mojstrsko pripravljen sushi in testenine v voku. Recept bom, kot običajno ko prenašam kuharske mojstrovine drugih, pustila kar v zapisu blizu originalnega. Tako se laže ujame duha priprave hrane.

Sushi (すし, 寿司, , , 寿斗, 寿し, ) sicer izvira iz jugovzhodne Azije, natančneje iz območja reke Mekong. Beseda sushi pravzaprav v japonščini pomeni »kisel okus«, to pa izhaja iz tradicioanlnega načina priprave sušija v tistih časih. Ribe so namreč konzervirali na način, da so v sodih skupaj s soljo fermenitirale. Sodobno različico sušija je prvič pripravil Hanaya Yohei (1799–1858) v obdobju Edo v mestu Edo (Tokiju). Tu je šlo pravzaprav za neke vrste hitro hrano, saj je bil ta suši v primerjavi s prešnjimi načini priprave, pripravljen na hitro. Sušijev je veliko vrst, mlada kuharica pa je tokrat pripravila Makizushi (巻き寿), kar v prevodu pomeni zavit suši.


450 ml sushi riža
450 ml + 2 žici vode
Omaka za riž
4 žličke rjavega riževega kisa
2 žlički sladkorja
1,5 žličke soli
Omaka za roke
2,5 dl vode
2 žlički riževega kisa
Ostalo in nadev
nori alge
wasabi pasta
losos, avokado, kumare, rakci

Sushi riž spiraš dokler voda ni čista. Odcediš in pustiš eno uro. Istemu volumnu riža dodaš 15 % več vode (primer 450 ml riža + 450 ml vode + 2 žlici vode) in pokrito skupaj zavreš v ponvi. Na najvišji temperaturi kuhaš 5 minut in potem 10 minut pustiš na srednjem ognju, dokler ne popije vode. Ne odkrivaš in pustiš dokler vode ne zmanjka in postane suh.
Vmes pripraviš omako za riž iz riževega kisa, sladkorja, soli in jo dobro premešaš, da se sol in sladkor stopita. Kuhan riž prestaviš v plitko posodo in ga poškropiš z omako. Omako vtreš v riž brez mešanja (riža ne smeš razbiti, želiš pa da gre omaka po celem rižu).
Pripraviš si omako za roke iz vode  in riževega kisa, da se ti riž ne prijema na roke. Nori algo na hitro potegneš čez vročo ploščo, da se naguba (baje je tako boljši okus). Potem jo razprostreš po bambusni podlagi. Pripravljen riž položiš na nori algo, razgrneš ga s prsti po celi algi – ostane naj cca 0,5 – 1 cm roba na 2 nasprotnih stranicah. Priporočam debelino riža kakšen cm.
Na riž namažeš 1 črto wasabi paste – tako da ostane svetlo zelena proga. Po tem pa sledi nadev: jaz sem uporabila svežega lososa, avokado, kumare in rakce – sestavine predhodno narežeš na kockaste  trakove, debeline pol do 1 cm. Uporabiš lahko poljubne sestavine – samo da so ti všeč okusi, tudi kombinacije so poljubne – zelenjava-meso, 2jna zelenjava, 2jno meso, itd.
Poleg ponudimo pasto wasabi (わさび(山), ingver in sojino omako tamari (たまり).




Ni komentarjev:

Objavite komentar