torek, 29. oktober 2013

Vok

Drugi del azijske večerje so bili rezanci v voku. Tudi osnovo za te je pripravila hčera prijateljice, ki nas je povabila na čarobno večerjo. Prijeten ambient, prijateljski klepet, odlična hrana, šampanjček in muca, ki se je prestavljala sem in tja po prostoru. Muca seveda ni bila deležna naše hrane, je pa hvaležno hrustljala mačje brikete.
Tudi ta recept bom pustila skoraj v originalnem zapisu kuharice.


kokosova mast
1 zavoj navadnega tofuja
1/3 jedilne buče
1 konzerva bambusnih vršičkov
2 mladi čebuli
2 dl kokosovega mleka
sol, sladka paprika, kari, ingver
kitajski/tajski rezanci

Vse sestavine narežeš na cca. 1 do 1,5 cm velike kocke, čebulo na kolutke, bambusove vršičke (v obliki palčk ne listkov) pa pustiš take kot so. Vse pripravljam na kokosovi masti (merkator nerafinirana, hladno stiskana). Najprej v voku (ali posebni ponvi) prepražiš bučo – jaz jo bolj posolim zato, da potem ostalih sestavin ne. Ko bučo s kuhalnico brez težav razpoloviš na pol, dodaš ostale sestavine (ali pa bučo k njim) – najprej mlado čebulo, potem pa gre po občutku, jaz po kakšni minuti ali 2 dodam še tofu skupaj z omako (mariniran v sojini omaki) in vršičke. To nekaj časa pražim na ognju 7-8 stopenj od 9. Dodam še začimbe (sol je že dodana, ne pretiravaš ker je slana tudi sojina omaka, sladko papriko za pol kroga ponve, ingver toliko da zapolni polovico kroga in kari tudi približno pol kroga). Sestavine dobro premešam in še kakšno min pražim in nato zalijem s kokosovim mlekom. To potem še malo pokuham, da ni preveč tekoče in to je to. Poljubno dodaš še tajske/kitajske rezance/nudle (predhodno jih skuhaš po navodilu iz vrečke) in jih potem pomešaš v omako (lahko pa tudi brez rezancev – meni boljše).

Ni komentarjev:

Objavite komentar