sobota, 19. oktober 2013

Pečene dežnikarice

Marele. Danes navsezgodaj se je John odpravil v gozd po gobe. Po dolgem času neuspešnega brkljanja za gobami, smo se nadejali, da tokrat bodo. Bilo je kar nekaj moče, pa tudi indikator na domačem vrtu je kazal na dobre možnosti. Po trati je bilo namreč posejanih kar nekaj, sicer neužitnih gobanov.
Nekaj o dežnikaricah sem zapisala že v živashranjuje, tu pa opišem še postopek priprave pečene različice. Na sliki so spredaj, pred kosom na hitro pečenega zrezka. Pravzaprav je bil ta zrezek del postopka priprave pečenih marel. Na oljčnem olju smo namreč najprej spekli zrezke, ki so v oljčno olje odložili že nekaj popra, okus pa so mu dali tudi sveže nabrani rožmarinovi lističi. Torej to olje, že polno okusov rožmarina, popra in omake, ki se je pocedila iz mesa. Spodaj pa je opisana orto vegi različica.


dežnikarice
oljčno olje
peteršilj
česen
sol
sveže mleti poper

Pri dežnikaricah uživamo samo klobuke, kocene pa zavržemo. Na segreto oljčno olje položimo dežnikarico najprej z zgornjo stranjo klobuka. Ko se popeče po eni strani, jo obrnemo, malce posolimo in popopramo. Vsega skupaj se peče kakšne dve do tri minute. Sicer pa jo malo poglejmo, da se speče, to pomeni, da postane mehka. Na kocu jo posujemo z drobno nasekljanim česnom in peteršiljem in jo še enkrat na hitro obrnemo. Na krožniku jo pokapljamo z boljšim oljčnim oljem in po okusu še malo dopopramo. Izjemna jed.

Ni komentarjev:

Objavite komentar