Kakšna škoda je, da po gostilnah večkrat ne nudijo
ocvrtih svežih sardel. Tudi ob morju ne, kjer bi zlahka to jed uvrstili na
jedilnik. Zato smo odvisni ali od lastnega obiska na obmorski ribji tržnici ali
pa čakamo kakšno »ribarsko fešto« in jih kupimo na štantu v škrtocu.
Tole je marinirana različica, ki sem jo prvič
okusila v Konobi Mul na Silbi. Dotlej sem filete inčunov poznala bolj kot tiste
slane. Na ta način pripravljeni (marinirani), pa so pravi uvod v kakšno morsko
večerjo. So lahki in mehki, se kar stopijo v ustih. Posebej ob kozarčku
malvazije in rezini belega primorskega kruha.
Na enak način lahko mariniramo tudi sardele.
Na enak način lahko mariniramo tudi sardele.
½ kg svežih inčunov
sok 4 limon
1 dl jabolčnega kisa
sol
sveže mlet poper
nekaj strokov česna
svež rožmarin
lovorovi listi
olivno olje
Inčune očistimo glav, kosti in drobovja. Filete
položimo na pekač, enega poleg drugega tako, da se ne prekrivajo. Prelijemo jih s sokom limon in jabolčnim kisom. Fileti morajo biti prekriti s kislo
tekočino. Rahlo posolimo, popopramo, posujemo z na lističe narezanim česnom,
rožmarinom in lovorovimi listi. Čez pekač napnemo gospodinjsko folijo in ga
denemo v hladilnik. Po enem dnevu filete odcedimo in zložimo v kozarec.
Prelijemo z olivnim oljem toliko, da so pokriti. Nekateri uporabljajo tudi
navadno rastlinsko olje. Postrežemo jih pokapljane z boljšim olivnim oljem in
kaprami. Pojemo jih v nekaj dneh.
Ni komentarjev:
Objavite komentar