Spominjam se, da smo doma v glavnem jedli dve vrsti
rižote. Takšno z grahom in takšno s papriko in paradižnikom, v bistvu đuveć.
Mama jo je na mizo postavila v veliki skledi, nisem gotova, če je zraven
ponudila tudi nariban sir. Vem pa, da je bila poleg vedno zelena solata,
pripravljena iz velikih, nenarezanih listov. Najbolje je namreč bilo zavijati
riž v velike kose zelene solate in dajati v usta grižljaje s kombinacijo okusa,
zaradi graha nekoliko sladkaste rižote in okisane solate. Izjemna kombinacija.
Za 4 osebe
olivno olje
2 piščančja fileja
1 čebula
4 stroki česna
2 dl riža
6 dl vode (ali goveje juhe)
sol, poper
majaron
peteršilj
parmezan
Na globlji ponvi prepražimo narezan piščančji file.
Ko se zlato opraži, ga odrinemo nekoliko na stran in prepražimo še nasekljano
čebulo in na lističe narezan česen. Pazimo, da ne porjavita. Še to odrinemo k
mesu in steklasto prepražimo še riž. Zalijemo z vodo (ali govejo juho).
Dosolimo in malce popopramo, dodamo malo majarona. Kuhamo približno dvajset
minut. Riž mora biti ravno prav kuhan. Al dente. Ne trd, ne razkuhan. Po vrhu
posujemo še nasekljan peteršilj ter po okusu nariban parmezan. Postrežemo z
zeleno solato.
Ni komentarjev:
Objavite komentar