Kaj bi drugega na dan mladosti, kot neko univerzalno jugoslovansko jed. Če ne čevapčiče, pa pač burek. Börek izvira iz Turčije. Tam ga poznajo v različnih
oblikah, z različnimi nadevi in pečenega na različne načine. Skupno jim je
edinole to, da so zaviti. Torej, da je neko polnilo zavito v vlečeno testo
(beseda börek prihaja od glagola zavijati). Iz popotovanj po Turčiji se spomnim
cigaratesi böreka, bureka v obliki cigaret, polnjenega z mladim sirom in
ocvrtega v olju. Sirovega, mesnega in še kakšnega pa sem najprej srečala v
nekaj prodajalnicah bureka, ki smo jih imeli že v predkapitalističnih časih v
Ljubljani, v okolici železniške postaje. Še vedno se drži Nobel burek na
Miklošičevi, sodobniki moje generacije pa se gotovo spomnijo tudi prodajalnic
na Pražakovi in Trubarjevi (»pazi tla drsijo«). Sicer pa težko pozabim tistega
iz Baščaršije, še v sedemdesetih. Takrat je je bil še poln jugoslovanske
energije. V začetku dvatisočih je bil še vedno burek, a precej bolj otožen. Od
tu naprej sem že začela pisati neke druge zgodbe, a jih bom raje kje drugje.
Kuharija naj ostane dejavnost na pozitivni strani.
Raje tu zapišem še en namig, ki sem ga, po vseh
letih peke mesnega bureka, odkrila šele danes. Burek je bil vedno nekako suh.
Pa sem prebrala v enem izmed spletnih receptov, da ga je po tem, ko nekoliko
porjavi, treba zaliti s pol litra vode. Bila sem nekoliko skeptična in v
tepsijo zlila samo dva deci, po vrhu pa sem ga malo poprhala. Čudež. Burek je
bil sočen, tako kot v najboljših nobel prodajalnicah. Prihodnjič bom še bolj
pogumna in ga zalila s pol litra.
olje
1 čebula
3 stroki česna
500 g mlete govedine
sol, poper
vlečeno testo
½ litra vode
Na olju prepražimo čebulo, nekoliko kasneje dodamo
česen in še malo kasneje meso. Solimo in popopramo. Pražimo dokler meso ni
pečeno. Na vlečeno testo razporedimo mesni nadev in ga zavijemo. Položimo ga v
naoljen pekač, premažemo z oljem in potisnemo v pečico, ogreto na 200 stopinj.
Ko testo začne rjaveti, burek zalijemo z vodo. Skupen čas peke je približno 40
minut. Najboljši je z jogurtom.
Ni komentarjev:
Objavite komentar