ponedeljek, 27. maj 2013

Đuveč

Rdeče rižote z rumeno domačo papriko in, če se ne motim, s svinjskim mesom, se spominjam  iz malih let. Poleg tiste klasične, z grahom. Pravzaprav do prvih popotovanj po bivši Jugi, niti nisem vedela, da se ji reče tudi đuveć. Jemala sem jo pač kot enega izmed elementov naše domače štajerske kuhinje. Rumeno papriko sem omenila zato, ker takrat še nismo poznali evropske zelenjave (brez okusa) in tudi ne živo rdečih, zelenih, oranžnih in močno rumenih paprik. Večinoma se je znašla na policah rumena slovenska ali pa kakšna odlična makedonska. Ta je bila tudi rdeča, ampak še zdaleč ne tako živo rdeča kot evropska. Tudi svinjsko meso takrat še ni prihajalo iz velikih skupinskih redilnic, bilo je okusno, brez tistega neprijetnega vonja. Tale đuveć, ali pa raje domača štajerska rižota, je bila pripravljena iz piščančjega mesa, rdeče makedonske paprike in domačega istrskega paradižnika. Olivno olje sicer ni ravno štajersko ali celinsko balkansko, a smo se ga navadili. Je bolj enostavno za prebavo.


Za 4 osebe
olivno olje
2 piščančja fileja
1 čebula
2 papriki
1 korenček
2 skodelici riža (okroglozrnati za rižote)
2 paradižnika
majaron
svež peteršilj
sol, poper

V ponvi na olivnem olju najprej prepražimo narezanega piščanca, odrinemo ga malce na stran in prepražimo še nasekljano čebulo in na trakove narezano papriko, kasneje še na manjše koščke narezan korenček. Vse odrinemo na stran in steklasto prepražimo riž. Zalijemo z vodo v razmerju 2:1 do riža. Dodamo narezan paradižnik, nasekljan peteršilj, majaron, poper in sol. Premešamo in kuhamo, dokler riž ni skuhan. 

Ni komentarjev:

Objavite komentar