petek, 3. maj 2013

Pomladanska solata

Mešanica zelenih solat iz puljske tržnice. 
Še vedno imam od vseh solat najraje mešane lističe različnih vrst mladih zelenih solat. Užitek jih je nabrati na pomladanski puljski tržnici, kjer se stojnice šibijo od mlade, komaj vznikle zelenjave. Salatina (berivka), rokula (rukola), primo taglio (prvi radič), mlada blitva, mlada čebulica, šopki peteršilja, sadike zelišč in paradižnika, mlada redkvica, šopki divjih špargljev.


lističi mladih zelenih solat (berivka, rukola, radič)
sol
boljše olivno olje
nežen jabolčni kis

Na takšno solato je greh dajati kakšen zelo aromatičen preliv. Intrinzični okusi solat bi se namreč izgubili. Nežen okus komaj nabrane berivke. Še ne grenak, a okusen prvi radič. Svilnat, a prepoznaven okus mlade domače rukole (ne tiste industrijske, ki jo dobimo pakirane v velikih trgovinah ali pri preprodajalcih na tržnici). Če želimo občutiti okuse mladih lističev, solato začinimo s ščepcem soli, oljčnim oljem in nekaj kapljicami nežnega kisa. Ako imamo radi balzamični kis, lahko dodamo tudi tega. A raje tistega boljšega, ki mu okus potegne na orehe in še tega le toliko, da ne prekrije bogastva okusov solat.

Ni komentarjev:

Objavite komentar