Mešanica zelenih solat iz puljske tržnice.
Še vedno imam od vseh solat najraje mešane lističe
različnih vrst mladih zelenih solat. Užitek jih je nabrati na pomladanski
puljski tržnici, kjer se stojnice šibijo od mlade, komaj vznikle zelenjave.
Salatina (berivka), rokula (rukola), primo taglio (prvi radič), mlada blitva,
mlada čebulica, šopki peteršilja, sadike zelišč in paradižnika, mlada redkvica, šopki divjih
špargljev.
lističi mladih zelenih solat (berivka, rukola,
radič)
sol
boljše olivno olje
nežen jabolčni kis
Na takšno solato je greh dajati kakšen zelo
aromatičen preliv. Intrinzični okusi solat bi se namreč izgubili. Nežen okus
komaj nabrane berivke. Še ne grenak, a okusen prvi radič. Svilnat, a prepoznaven okus mlade
domače rukole (ne tiste industrijske, ki jo dobimo pakirane v velikih
trgovinah ali pri preprodajalcih na tržnici). Če želimo občutiti okuse mladih lističev, solato začinimo s ščepcem
soli, oljčnim oljem in nekaj kapljicami nežnega kisa. Ako imamo radi balzamični
kis, lahko dodamo tudi tega. A raje tistega boljšega, ki mu okus potegne na
orehe in še tega le toliko, da ne prekrije bogastva okusov solat.
Ni komentarjev:
Objavite komentar