sobota, 13. april 2013

Gibanica

Temule današnjemu izdelku bi nekateri rekli tudi štrudelj oz. zavitek. Toda bolj pravilno bi bilo vsekakor poimenovanje gibanica. Der Strudel v nemščini pomeni vrtinec, pravzaprav nekaj kar se zavije, torej zavitek. Ta sladica pa je po obliki bliže tisti, ki jo poznamo kot prekmursko gibanico, le da je manj različnih nadevov. Plasti testa so naložene vzporedno, izmenjaje s plastjo nadeva. Torej bolj gibanica, ali po nemško die Schichtkuche, kar pomeni sladica iz plasti. Beseda gibanica, pa po etimološki razlagi nima izvora v gibanju ampak izvira iz Egipta, kjer v egipčanski arabščini beseda gibna pomeni sir. To razlago sem našla v angleški wikipediji, kjer je zapisana ob srbski gibanici. Medtem, ko me je slovenska navedla k temu, da bi morda poimenovanje gibanica lahko izviralo tudi iz prekmurske besede za testo – gübe.
Torej vam predstavljam jabolčno skutni štrudelj, ki je v bistvu gibanica. Tokrat sem uporabila kar testo iz trgovine, seveda pa je vse skupaj boljše, če testo zamesimo in razvlečemo sami.


Za globlji pekač cca. 40x20cm
1 zavitek vlečenega testa
kokosova mast (ali maslo ali margarina)
2 jajci
500 g skute
1 kisla smetana
5 žlic sladkorja
1 vanilijev sladkor
nastrgana lupinica 1 bio limone
cimet
3 jabolka
rozine
rum
drobtine
sladka smetana za premaz

Rozine namočimo v rum, toliko da so prekrite.
Beljaka stepemo v sneg. Rumenjaka stepamo s sladkorjem in vanilijevim sladkorjem toliko časa, da zmes postane svetlejša. Vmešamo še kislo smetano, cimet in limonino lupinico. Nato dodamo skuto, dobro premešamo in nežno vpotegnemo še sneg. Dodamo še nekaj ruma z rozinami.
Jabolka naribamo, vmešamo nekaj sladkorja in preostanek ruma z rozinami.
Pekač namažemo s kokosovo mastjo, nanj položimo prvo plast vlečenega testa. Premažemo ga s kokosovo mastjo in nanj položimo še eno plast testa. Nato po testu enakomerno razporedimo plast skutinega nadeva. Potem spet testo, kokosova mast, testo. To plast rahlo posujemo z drobtinami in nanjo nadevamo plast jabolčnega nadeva. Plasti nalagamo po tem vrstnem redu, dokler ne porabimo sestavin. Seveda moramo prej v glavi izvesti nekaj računskih operacij, da enakomerno razporedimo vse nadeve in testo ter, da se nam na koncu vse skupaj izide. Zaključimo s plastjo testa, ki ga premažemo s sladko smetano. Pečemo pri 180 stopinjah, najverjetneje kakšno uro. Po kakšnih dvajsetih minutah pečenja začnemo pogledovati v pečico, če je zgornja plast že porjavela. V tem primeru nad pekač položimo aluminijasto folijo in štrudl pečemo do konca brez bojazni, da bi se nam zažgal.
Kokosovo mast uporabljam, ker je najlažja za želodec. Če želimo boljši okus in nam je nekoliko manj mar za zgago in holesterol, uporabimo kar maslo. Lahko pa vzamemo tudi margarino, ki je lažja. Ne vem pa kaj pravijo zadnji izsledki o tem, katera izmed maščob najmanj slabo vpliva na zdravje. Vsakič slišimo kaj novega, odvisno od tega kdo je zadaj.

Ni komentarjev:

Objavite komentar