Pravzaprav gre za lososa pečenega v peki papirju,
skupaj s še nekaj aromatičnimi sestavinami. Poimenovala sem ga »po rimsko«, ker
je kuharica čarobnega večera povedala, da je prvič nekaj takšnega poskusila v
Rimu, v neki restavraciji, kjer je bila to edina ribja jed na jedilniku,
zaželela pa si je prav ribe. Njen mož je bil bojda skeptičen do takšne jedi in
si je naročil nekaj drugega, potem pa je močno sodeloval pri pokušanju in ji
pojedel skoraj vse. Jed je bojda odlična tudi s katero koli drugo ribo. Je pa
za lososa prava pogruntavščina, ker sicer velja za bolj mastno ribo, tu pa se
izognemo cvrtju v dodatni maščobi. Pravzaprav se v peki papirju bolj skuha kot
speče. Torej na lešo v lastnem soku.
Na fotografiji si lahko ogledate, kako je bila kompozicija sestavljena pred
pečenjem, pri receptu za škotski krompirček pa, kako izgleda pečen. Ponudimo ga
kar v škrtocu.
fileji lososa
oljčno olje
bio limone
češnjevi paradižniki
bazilika
Na peki papir v velikosti pekača denemo file
lososa, nanj nadevamo kolobarčke limone (naša gospodinja ni imela bio limon, pa
jih je zato olupila), prepolovljene češnjeve paradižnike in lističe bazilike.
Vse skupaj pokapljamo z oljčnim oljem in posujemo z rdečim poprom. Peki papir
zavijemo tako, da tekočina med peko ne bo iztekala iz škrniclja. Pečemo dvajset
minut pri 180 stopinjah in ponudimo kar v papirju (naj se gosti sami pozabavajo
z odpiranjem, pa tudi tako najbolje zadržimo vse ujete sokove).
Ni komentarjev:
Objavite komentar