nedelja, 2. februar 2014

Losos po rimsko

Pravzaprav gre za lososa pečenega v peki papirju, skupaj s še nekaj aromatičnimi sestavinami. Poimenovala sem ga »po rimsko«, ker je kuharica čarobnega večera povedala, da je prvič nekaj takšnega poskusila v Rimu, v neki restavraciji, kjer je bila to edina ribja jed na jedilniku, zaželela pa si je prav ribe. Njen mož je bil bojda skeptičen do takšne jedi in si je naročil nekaj drugega, potem pa je močno sodeloval pri pokušanju in ji pojedel skoraj vse. Jed je bojda odlična tudi s katero koli drugo ribo. Je pa za lososa prava pogruntavščina, ker sicer velja za bolj mastno ribo, tu pa se izognemo cvrtju v dodatni maščobi. Pravzaprav se v peki papirju bolj skuha kot speče. Torej na lešo v lastnem soku. Na fotografiji si lahko ogledate, kako je bila kompozicija sestavljena pred pečenjem, pri receptu za škotski krompirček pa, kako izgleda pečen. Ponudimo ga kar v škrtocu.


fileji lososa
oljčno olje
bio limone
češnjevi paradižniki
bazilika

Na peki papir v velikosti pekača denemo file lososa, nanj nadevamo kolobarčke limone (naša gospodinja ni imela bio limon, pa jih je zato olupila), prepolovljene češnjeve paradižnike in lističe bazilike. Vse skupaj pokapljamo z oljčnim oljem in posujemo z rdečim poprom. Peki papir zavijemo tako, da tekočina med peko ne bo iztekala iz škrniclja. Pečemo dvajset minut pri 180 stopinjah in ponudimo kar v papirju (naj se gosti sami pozabavajo z odpiranjem, pa tudi tako najbolje zadržimo vse ujete sokove).

Ni komentarjev:

Objavite komentar