Krompir je nasploh dobra jed, kaj šele, če je
restan. Janez Bogataj pravi, da je bil pri nas prvič zapisan recept v Slovenski
kuharici Magdalene Pleiweis,
ki je izšla v samozaložbi leta 1868. V Švici pražen krompir poznajo pod imenom Rösti, ki je nekoliko drugače pripravljen,
kot pri nas, v Franciji pa ga pripravljajo po Lyonsko. Tam ga sicer pražijo na
maslu še napol kuhanega. Sicer pa pravijo, da je najboljši tisti sorte sante
ali pa eskort.
Še eno
zanimivost sem našla. Da se krompir in čebula v jedeh ujemata, v shrambi pa ne.
Bojda se hitreje kvarita, če ju denemo skupaj. No, zdaj vem, kaj sem delala
narobe. Brž grem v shrambo in ju fizično ločim.
Za 4 osebe
4 čebule
8 srednjih
krompirjev
sol
olje
Ni komentarjev:
Objavite komentar