četrtek, 27. februar 2014

Restan krompir

Krompir je nasploh dobra jed, kaj šele, če je restan. Janez Bogataj pravi, da je bil pri nas prvič zapisan recept v Slovenski kuharici Magdalene Pleiweis, ki je izšla v samozaložbi leta 1868. V Švici pražen krompir poznajo pod imenom Rösti, ki je nekoliko drugače pripravljen, kot pri nas, v Franciji pa ga pripravljajo po Lyonsko. Tam ga sicer pražijo na maslu še napol kuhanega. Sicer pa pravijo, da je najboljši tisti sorte sante ali pa eskort.
Še eno zanimivost sem našla. Da se krompir in čebula v jedeh ujemata, v shrambi pa ne. Bojda se hitreje kvarita, če ju denemo skupaj. No, zdaj vem, kaj sem delala narobe. Brž grem v shrambo in ju fizično ločim.


Za 4 osebe
4 čebule
8 srednjih krompirjev
sol
olje

Krompir skuhamo v olupkih. Na olju najprej prepražimo nasekljano čebulo, da porumeni. Nanjo denemo (olupljen) in narezan krompir. In pražimo. Še pražimo. Vmes ga lahko malo pomečkamo in še pražimo. Ob koncu dodamo še zajemalko ali dve goveje juhe. Solimo po okusu.

Ni komentarjev:

Objavite komentar