sreda, 26. februar 2014

Jabolčna krostata

Krostato smo v tem blogu že pripravljali. Takrat jabolčno s kakijevo marmelado. Tokrat pa povsem enostavno, samo z jabolki. Krostata je zelo preprosta sladica, ki sem jo zasledila po nekaj gostilnah v slovenski Istri. V gostilni Korte in pa pri Sonji v Izoli. V slednji si jo kar nekako zaželim vsakokrat, ko zaidem tja, čeprav imajo zadnje čase na jedilniku še nekaj drugih slastnih sladic. Toda krostata je tam zakon. Tole pa je bolj moj recept, končni izdelek je nekoliko drugačen od tistega v gostilnah.


Za model premera 26 cm
½ paketa listnatega testa (to je en kvader)
3 jabolka
malo limoninega soka
2 žlici kristalnega sladkorja
1 jajce
1 dl sladke smetane
1 burbonski vaniljin sladkor
cimet

Najtežja naloga nas čaka na začetku. Kako razvaljati kvader v krog. Kjer je volja, tam je pot in, če smo vztrajni nam to tudi uspe. Krog naj bo nekoliko večji od premera pekača tako da, ko ga položimo vanjo, dobimo še kakšna dva centimetra roba navzgor. Testo preluknjamo z vilicami po vsej površini. Tega opravila nikakor ne smemo izpustiti, če ne želimo, da bi se nam krostata med peko napihnila v neke vrste mehur. Obložimo ga s krhlji olupljenih in izkoščičenih jabolk, pokapljamo jih z limoninim sokom in na redko posujemo z žlico ali dvema kristalnega sladkorja. Krostato porinemo v pečico, ogreto na 180 stopinj in jo po kakšnih 15 minutah prelijemo še s skupaj stepenima jajcem in smetano, z dodano burbonsko vaniljo in cimetom. Pečemo še približno 15 minut in krostata je gotova.

Ni komentarjev:

Objavite komentar