Panna cotta bojda izvira iz Piemonta, pripravljajo
pa jo po vsej Italiji. Tudi v naših gostilnah je priljubljena sladica, verjetno
težko najdemo kakšno, ki je nima na jedilniku. Ko jem zunaj, si raje privoščim sladico,
ki je bolj avtohtona v tistem gostišču, doma pa včasih pripravim tudi panakoto.
Če pogledamo po receptih na italijanskih spletnih, vanjo dajo sorazmerno več
sladkorja. Praktično vsi recepti uporabljajo vaniljo iz stroka, po moje pa jo
lahko brez škode zamenjamo za vaniljin sladkor, lahko tudi tistega z burbonsko
vaniljo. Če želimo bolj nevtralen okus, pa jo lahko tudi izpustimo. V nekaterih
receptih je del smetane zamenjan z mlekom, običajno gre za kakšno petino
tekočine.
Jaz sem panakoto ponudila s kakijevo marmelado. Poseben okus kakijev se je nežno ovil okoli bolj nevtralne pakanote. Odlično.
Seveda pa imate pri prelivih odprte vse možnosti, od bolj čokoladnih, preko
karamelnih, pa do različnih sadnih.
4 dl sladke smetane
1 strok vanilje
50 g sladkorja
3 listi želatine
kokosova mast za modelčke
Ni komentarjev:
Objavite komentar