sobota, 22. februar 2014

Panakota s kakijevo marmelado

Panna cotta bojda izvira iz Piemonta, pripravljajo pa jo po vsej Italiji. Tudi v naših gostilnah je priljubljena sladica, verjetno težko najdemo kakšno, ki je nima na jedilniku. Ko jem zunaj, si raje privoščim sladico, ki je bolj avtohtona v tistem gostišču, doma pa včasih pripravim tudi panakoto. Če pogledamo po receptih na italijanskih spletnih, vanjo dajo sorazmerno več sladkorja. Praktično vsi recepti uporabljajo vaniljo iz stroka, po moje pa jo lahko brez škode zamenjamo za vaniljin sladkor, lahko tudi tistega z burbonsko vaniljo. Če želimo bolj nevtralen okus, pa jo lahko tudi izpustimo. V nekaterih receptih je del smetane zamenjan z mlekom, običajno gre za kakšno petino tekočine.
Jaz sem panakoto ponudila s kakijevo marmelado. Poseben okus kakijev se je nežno ovil okoli bolj nevtralne pakanote. Odlično. Seveda pa imate pri prelivih odprte vse možnosti, od bolj čokoladnih, preko karamelnih, pa do različnih sadnih.


4 dl sladke smetane
1 strok vanilje
50 g sladkorja
3 listi želatine
kokosova mast za modelčke

Želatino namočimo v hladni vodi za približno deset minut. Polovico smetane zavremo skupaj s sladkorjem in vaniljo in jo kuhamo kakšne tri minute. Odstavimo in vmešamo ožeto želatino, da se povsem razpusti. Preostalo smetano stepemo in jo vmešamo v mlačno mešanico. Modelčke namažemo s kokosovo mastjo in vanje nalijemo kuhano smetano. Modelčke pokrijemo in jih denemo v hladilnik vsaj za eno uro, še bolje pa za kakšno dlje.

Ni komentarjev:

Objavite komentar