Čeprav je kuharica to slastno predjed najbrž
poimenovala drugače, jo bom jaz kar z gornjim imenom. Pod tem sem jo namreč prvič zasledila na jedilniku restavracije Pod Rotovžem, ki je bila ena prvih
bolj finih ljubljanskih restavracij v socialističnih časih. Nekaj podobnega sem sicer poskusila tudi že kakšno leto ali dve po olimpijadi v Sarajevu, v neki sodobni ribji
restavraciji v takrat novejšem delu tega mesta. Tam smo bili namreč na smučanju
in prav treba se je bilo, doli iz Jahorine, pripeljati na večerjo. Ker je bilo
bojda zelo ugodno za takšno kvaliteto. No, na Jahorino in Bjelašnico imam sicer
še posebne spomine. Najbolj se mi je v spomin vtisnil prizor, ko je v sneženi noči
zapadlo kakšnih pol metra novega snega in smo si smučarji iz Slovenije s
skominami po smuki v pršiču do pasu, seveda želeli na najvišjo in najbolj strmo
progo. Pa smo prišli do vrhnje vlečnice, ki pa ni obratovala. Tam je bil sicer
žičničar, ki nam je povedal, da »ne radi jer nema raje«. Torej smo, samo s skominami po smuki v pršiču, pogledovali na gornje strmine in
se odpeljali po že razriti poti navzdol. Z alpskim smučanjem pač niso imeli
izkušenj, niti občutka kako naj smučišča vzdržujejo. In tako kot smučišča, so
počasi propadali tudi ostali objekti
zimske olimpijade.
Malo sem zašla, pravzaprav zelo. Pojdimo nazaj k škampi koktajlu.
Velikokrat sem ga pripravljala tako kot pri Rotovžu in sem vanj dela gambere v
slanici, trdo kuhana jajčka, jabolka, malo narezane zelene solate in ga
zabelila z mešanico majoneze s kislo smetano in kančkom ketchupa. Kuharica v čarobnem večeru pa jo je pripravila z majonezo, ketchupom in konjakom, ki je dal
jedi še poseben vabeč okus. Danes vam opišem ta recept.
gamberi iz slanice
majoneza
ketchup
konjak
bel poper
(sol)
bel poper
(sol)
listi nežne zelene solate
Gambere nekaj ur prej namakamo v konjaku. Zamešamo majonezo z malce ketchupa, po potrebi posolimo in popopramo. Dodamo gambere, ki so se navzeli okusa konjaka in še nekaj konjaka, ki se je navzel okusa po gamberih. Lahko dodamo tudi malce stepene sladke smetane, da je vse skupaj bolj penasto in milejšega ukusa. Vse naložimo v kozarce na list nežne zelene solate. Poleg
postrežemo bel kruh, zelo dobro pa se h koktejlu poda tudi toast. Zraven prija
penina z rožno vodo.
Ni komentarjev:
Objavite komentar