nedelja, 2. februar 2014

Škampi koktajl

Čeprav je kuharica to slastno predjed najbrž poimenovala drugače, jo bom jaz kar z gornjim imenom. Pod tem sem jo namreč prvič zasledila na jedilniku restavracije Pod Rotovžem, ki je bila ena prvih bolj finih ljubljanskih restavracij v socialističnih časih. Nekaj podobnega sem sicer poskusila tudi že kakšno leto ali dve po olimpijadi v Sarajevu, v neki sodobni ribji restavraciji v takrat novejšem delu tega mesta. Tam smo bili namreč na smučanju in prav treba se je bilo, doli iz Jahorine, pripeljati na večerjo. Ker je bilo bojda zelo ugodno za takšno kvaliteto. No, na Jahorino in Bjelašnico imam sicer še posebne spomine. Najbolj se mi je v spomin vtisnil prizor, ko je v sneženi noči zapadlo kakšnih pol metra novega snega in smo si smučarji iz Slovenije s skominami po smuki v pršiču do pasu, seveda želeli na najvišjo in najbolj strmo progo. Pa smo prišli do vrhnje vlečnice, ki pa ni obratovala. Tam je bil sicer žičničar, ki nam je povedal, da »ne radi jer nema raje«. Torej smo, samo s skominami po smuki v pršiču, pogledovali na gornje strmine in se odpeljali po že razriti poti navzdol. Z alpskim smučanjem pač niso imeli izkušenj, niti občutka kako naj smučišča vzdržujejo. In tako kot smučišča, so počasi propadali tudi ostali objekti  zimske olimpijade.
Malo sem zašla, pravzaprav zelo. Pojdimo nazaj k škampi koktajlu. Velikokrat sem ga pripravljala tako kot pri Rotovžu in sem vanj dela gambere v slanici, trdo kuhana jajčka, jabolka, malo narezane zelene solate in ga zabelila z mešanico majoneze s kislo smetano in kančkom ketchupa. Kuharica v čarobnem večeru pa jo je pripravila z majonezo, ketchupom in konjakom, ki je dal jedi še poseben vabeč okus. Danes vam opišem ta recept.


gamberi iz slanice
majoneza
ketchup
konjak
bel poper
(sol)
listi nežne zelene solate

Gambere nekaj ur prej namakamo v konjaku. Zamešamo majonezo z malce ketchupa, po potrebi posolimo in popopramo. Dodamo gambere, ki so se navzeli okusa konjaka in še nekaj konjaka, ki se je navzel okusa po gamberih. Lahko dodamo tudi malce stepene sladke smetane, da je vse skupaj bolj penasto in milejšega ukusa. Vse naložimo v kozarce na list nežne zelene solate. Poleg postrežemo bel kruh, zelo dobro pa se h koktejlu poda tudi toast. Zraven prija penina z rožno vodo.

Ni komentarjev:

Objavite komentar