torek, 30. julij 2024

Granita iz lubenice

Granito sem prvič okusila na Siciliji. Prijatelja sta naju na jutranjem nedeljskem sprehodu po Siracusi peljala na granito in brioš, takšen je običaj, sta dejala. Ne spomnim se, kakšnega okusa je bila, spomnim pa se, da je bila ledena granulirana pijača med sladoledom, ledom in neke vrste smutijem. Novakovi so pripravili kavno granito. Jaz sem se tokrat lotila sadne iz lubenice, ki že sama po sebi vsebuje veliko vode.



lubenica

sok limone

malo sladkorja

Lubenico narežemo na kocke, peške seveda odstranimo. Kocke lubenic denemo v plastično posodo in jih zamrznemo. Zamrznjene posladkamo in jim dodamo sok limone. Vse skupaj zmiksamo s paličnim mešalnikom. (če so kocke še pretrde za miksanje še malo počakamo).

Izjemna osvežitev.

nedelja, 7. julij 2024

Londonske rezine

Že dolgo sem se spogledovala s to sladico, je nekaj med pito, rezinami in piškoti. Zelo dobrega okusa, ki ga zaokrožijo sladka kislost marelične marmelade in orehi. Tokrat sem morala porabiti jajca in orehe, ki so bili pred iztekom roka trajanja in se je zato ponudila idealna priložnost, da se končno lotim londonskih rezin. Med recepti, ki so na razpolago na spletu, sem se odločila za tistega v Odprti kuhinji.




Testo

5 rumenjakov

3 žlice sladkorja

1 vaniljin sladkor

125 g zmehčanega masla

lupinica ene limone

200 g moke

½ zavitka pecilnega praška

4 zvrhane žlice marelične marmelade

Beljakov pokrov

5 beljakov

1 vaniljin sladkor

3 žlice sladkorja

200 g mletih orehov

Rumenjake in sladkorje penasto stepemo. Dodamo še malo in naribano limonino lupinico in stepamo naprej, da dobimo gladko maso. Vmešamo še moko, presejano s pecilnim praškom. Mešamo z mešalnikom dokler gre, potem še s spatulo. Testo na tanko razporedimo po pekaču, prekritim s peki papirjem, na koncu najbolje z rokami (cca. 30x20 cm). Pekač denemo v pečico, ogreto na 180 stopinj in pečemo 10 minut. Medtem stepemo trd sneg iz beljakov, vtepemo še sladkorje in na koncu vmešamo še orehe. Po desetih minutah vzamemo pekač iz pečice, testo naluknjamo z vilicami, da premažemo z marmelado in beljakovo peno. Temperaturo pečice znižamo na 160 stopinj in pecivo pečemo še 30 minut. Ohlajenemu pecivu odrežemo robove in ga narežemo na rezine.