Polpeti z grahovim zoskom in pire krompirjem
To je moje najljubše kosilo že od majhnega. Mama ga je skuhala na mojo željo vedno, ko je bilo kaj posebnega. Naprimer, ko sem se vrnila od kje nazaj (iz kakšne kolonije ali bolnice) ali, ko sem bila bolana (po štajersko ni bolna!). To je skratka tisto kosilo, ki ga skuha mama otroku in ve, da je to hrana, ki si jo vedno zaželi. Nekaterim je to dunajc s pomfrijem, zame pa so to polpeti, z grahovim zoskom in pire krompirjem.
Polpeti
150 g mletega mesa
1 manjša žemlja ali dva kosa kruha
malo mleka
1 jajce
1 čebula
3 stroki česna
petršilj
lovorov list
majaron
muškatni orešček
sol
poper
drobtine, moka
olivno olje
Polpeti
150 g mletega mesa
1 manjša žemlja ali dva kosa kruha
malo mleka
1 jajce
1 čebula
3 stroki česna
petršilj
lovorov list
majaron
muškatni orešček
sol
poper
drobtine, moka
olivno olje
Grahov zosek
grah, najbolje svež, lahko tudi zmrznjen, če ne pa v konzervi
1 manjša čebulica
2 stroka česna
žlička sladkorja
sol
peteršilj
majaron
malo surovega krompirja
olivno olje
Na olivnem olju prepražimo nasekljano čebulo, dodamo sladkor in na lističe narezan česen ter zalijemo z vodo (toliko, da bo pokrila grah). Solimo. Ko zavre, dodamo grah, malo na drobno naribanega krompirja (za zgostitev namesto moke), majaron in peteršilj. Kuhamo toliko časa, da je grah skuhan.
Za tiste, ki ne marajo graha, lahko uporabimo kakšno drugo različico. Jaz jo običajno naredim s korenjem ali bučko.
Pire krompir pa zna narediti vsak, ali ne?
Ni komentarjev:
Objavite komentar