nedelja, 20. januar 2013

Najljubše kosilo

Polpeti z grahovim zoskom in pire krompirjem

To je moje najljubše kosilo že od majhnega. Mama ga je skuhala na mojo željo vedno, ko je bilo kaj posebnega. Naprimer, ko sem se vrnila od kje nazaj (iz kakšne kolonije ali bolnice) ali, ko sem bila bolana (po štajersko ni bolna!). To je skratka tisto kosilo, ki ga skuha mama otroku in ve, da je to hrana, ki si jo vedno zaželi. Nekaterim je to dunajc s pomfrijem, zame pa so to polpeti, z grahovim zoskom in pire krompirjem.


Polpeti
150 g mletega mesa
1 manjša žemlja ali dva kosa kruha
malo mleka
1 jajce
1 čebula
3 stroki česna
petršilj
lovorov list
majaron
muškatni orešček
sol
poper
drobtine, moka
olivno olje

Na olivnem olju prepražimo nasekljano čebulo, česen in meso, dodamo lovorjev list, majaron, poper in sol. Kruh namočimo v malo mleka, da se napoji, a da ni premokro (če je premokro, ožamemo). Skupaj zmešamo namočen kruh, ohlajeno meso (brez lovorovega lista), jajce, muškatni orešček, sveže nasekljan peteršilj in drobtine. Drobtin dodamo toliko, da lahko oblikujemo polpet. Polpete oblikujemo z roko in jih polagamo na pomokano desko. Nekateri to maso naredijo z moko, a je bolje brez, da polpetov ni treba predolgo peči. Lahko pa jih malo povaljamo v moki, preden jih damo na olje. Popečemo na obeh straneh in jih odložimo na kuhinjski papir, da vpotegne maščobo.

Grahov zosek
grah, najbolje svež, lahko tudi zmrznjen, če ne pa v konzervi
1 manjša čebulica
2 stroka česna
žlička sladkorja
sol
peteršilj
majaron
malo surovega krompirja
olivno olje

Na olivnem olju prepražimo nasekljano čebulo, dodamo sladkor in na lističe narezan česen ter zalijemo z vodo (toliko, da bo pokrila grah). Solimo. Ko zavre, dodamo grah, malo na drobno naribanega krompirja (za zgostitev namesto moke), majaron in peteršilj. Kuhamo toliko časa, da je grah skuhan.

Za tiste, ki ne marajo graha, lahko uporabimo kakšno drugo različico. Jaz jo običajno naredim s korenjem ali bučko.

Pire krompir pa zna narediti vsak, ali ne?


Ni komentarjev:

Objavite komentar