Istrska soseda je prijazno prinesla nekaj sveže
nabrane zelenjave na vrtu. Krompir, čebulo in bučke. Ker zaradi obilice dnevnih
opravil sploh še nisem razmišljala, kaj bi pripravila za kosilo, mi je
prinešeno dalo iztočnico za izbiro. V Pucerjevi istrski kuhinji sem pobrskala
med jedmi z bučkami in našla pastičo. Recept v tej knjigi je sicer nekoliko
drugačen, a v osnovi gre za podobno jed. Pri pastiču iz knjige so bučke najprej
ocvrte pomokane, omaka pa je zgoščena z drobtinami. Moja je bila tudi nekoliko
drugače začinjena. Sicer pa je jed zelo primerna za vroče poletne dni, ko nam
ne paše veliko mesa in težjih maščob.
Za 2 osebi
oljčno olje
1 bučka
1 čebula
nekaj strokov česna
400 g paradižnikove šalše
sredozemske začimbe (lovor, timijan, rožmarin,
origano, bazilika) pa še malo peteršilja
sol, poper
žlička harise (ni pa nujno, če imate rajši mirnejše
jedi)
nariban parmezan
bešamel iz 3 dl mleka in 1,5 žlice moke
Bučko narežemo na tanjše podolgovate rezine, ki jih
popražimo na vročem oljčnem olju in odložimo na stran. V isti ponvi prepražimo
nasekljano čebulo in na debelejše lističe narezan česen. Posolimo in dodamo
paradižnikovo šalšo. Začinimo in kuhljamo kakšnih petnajst minut. Medtem
pripravimo bešamel tako, da v 1 dl mleka vmešamo moko, preostalo pa zavremo s
ščepcem soli in vanj vmešamo mlečno močnato zmes in na počasnem ognju kuhamo,
da se zgosti. V pekač naložimo najprej prepražene bučke, potem paradižnikovo
omako, potem spet bučke in paradižnikovo omako. Na vse skupaj naribamo
parmezan, po vrhu pa prelijemo z bešamelom. Na 180 stopinjah pečemo pol ure.
Celo Johnu je bilo všeč, kljub temu, da ni bilo
mesa.
Ni komentarjev:
Objavite komentar