petek, 20. junij 2014

Pastičo z bučkami

Istrska soseda je prijazno prinesla nekaj sveže nabrane zelenjave na vrtu. Krompir, čebulo in bučke. Ker zaradi obilice dnevnih opravil sploh še nisem razmišljala, kaj bi pripravila za kosilo, mi je prinešeno dalo iztočnico za izbiro. V Pucerjevi istrski kuhinji sem pobrskala med jedmi z bučkami in našla pastičo. Recept v tej knjigi je sicer nekoliko drugačen, a v osnovi gre za podobno jed. Pri pastiču iz knjige so bučke najprej ocvrte pomokane, omaka pa je zgoščena z drobtinami. Moja je bila tudi nekoliko drugače začinjena. Sicer pa je jed zelo primerna za vroče poletne dni, ko nam ne paše veliko mesa in težjih maščob.


Za 2 osebi
oljčno olje
1 bučka
1 čebula
nekaj strokov česna
400 g paradižnikove šalše
sredozemske začimbe (lovor, timijan, rožmarin, origano, bazilika) pa še malo peteršilja
sol, poper
žlička harise (ni pa nujno, če imate rajši mirnejše jedi)
nariban parmezan
bešamel iz 3 dl mleka in 1,5 žlice moke

Bučko narežemo na tanjše podolgovate rezine, ki jih popražimo na vročem oljčnem olju in odložimo na stran. V isti ponvi prepražimo nasekljano čebulo in na debelejše lističe narezan česen. Posolimo in dodamo paradižnikovo šalšo. Začinimo in kuhljamo kakšnih petnajst minut. Medtem pripravimo bešamel tako, da v 1 dl mleka vmešamo moko, preostalo pa zavremo s ščepcem soli in vanj vmešamo mlečno močnato zmes in na počasnem ognju kuhamo, da se zgosti. V pekač naložimo najprej prepražene bučke, potem paradižnikovo omako, potem spet bučke in paradižnikovo omako. Na vse skupaj naribamo parmezan, po vrhu pa prelijemo z bešamelom. Na 180 stopinjah pečemo pol ure.

Celo Johnu je bilo všeč, kljub temu, da ni bilo mesa.

Ni komentarjev:

Objavite komentar