petek, 20. junij 2014

Fažoli z lososom in škampi

Tile fažoli niso fižoli, ampak vrsta istrske testenine podobna pljukancem le, da je druge oblike. So kot neka koritca z jarki, kamor se ujame sok omake. Morda bi bili tile fažoli še boljši za kakšen divjačinski ali kokošji golaž, k naši omaki pa bi se bolj prilegli pljukanci ali smotuljci. A pri roki smo tokrat imeli samo fažole, ki pa so se tudi lepo ujeli z morsko omako.
Druga zanimivost te jedi so bila uporabljena stebla brokolija, ki jih večin gospodinj zavrže. Tudi pri nas doma ostajajo, a jih koristno uporabimo bodisi za kakšno kremno juho, ali pa kot sestavino omake za testenine ali rižote.
Tretja zanimivost pa so uporabljene morske sestavine. Najbolje je sicer, če dobimo sveže. Če pa smo ravno na celini in resnično svežih nikakor ne moremo dobiti, je bolje, da kupimo kvalitetno sveže zamrznjene. Takšne lahko najdemo pri "cool haus".



Za 2 osebi
200 g istrskih testenin
oljčno olje
3 stebla brokolija
3 stroki česna
100 g lososa
sol, poper
manjši paradižnik
peteršilj
sladka smetana

Stebla brokolija olupimo in jih narežemo na tanke trakove (julienne). Česen narežemo na tanke rezine. Oboje prepražimo na oljčnem olju. Dodamo na kockice narezanega lososa, malo popražimo in dodamo še oluščene repke škampov. Solimo in popramo. Dušimo deset minut, dodamo na kockice narezan paradižnik in nasekljan peteršilj. Dodamo malo sladke smetane in premešamo. V omako stresemo še skuhane in odcejene istrske testenine, pomešamo in naložimo na krožnike.


Ni komentarjev:

Objavite komentar