Tile fažoli niso fižoli, ampak vrsta istrske testenine
podobna pljukancem le, da je druge oblike. So kot neka koritca z jarki, kamor
se ujame sok omake. Morda bi bili tile fažoli še boljši za kakšen divjačinski ali
kokošji golaž, k naši omaki pa bi se bolj prilegli pljukanci ali smotuljci. A
pri roki smo tokrat imeli samo fažole, ki pa so se tudi lepo ujeli z morsko
omako.
Druga zanimivost te jedi so bila uporabljena stebla
brokolija, ki jih večin gospodinj zavrže. Tudi pri nas doma ostajajo, a jih
koristno uporabimo bodisi za kakšno kremno juho, ali pa kot sestavino omake za
testenine ali rižote.
Tretja zanimivost pa so uporabljene morske
sestavine. Najbolje je sicer, če dobimo sveže. Če pa smo ravno na celini in resnično
svežih nikakor ne moremo dobiti, je bolje, da kupimo kvalitetno sveže zamrznjene.
Takšne lahko najdemo pri "cool haus".
Za 2 osebi
200 g istrskih testenin
oljčno olje
3 stebla brokolija
3 stroki česna
100 g lososa
100 g škampovih repkov
sol, poper
manjši paradižnik
peteršilj
sladka smetana
Stebla brokolija olupimo in jih narežemo na tanke
trakove (julienne). Česen narežemo na tanke rezine. Oboje prepražimo na oljčnem
olju. Dodamo na kockice narezanega lososa, malo popražimo in dodamo še oluščene
repke škampov. Solimo in popramo. Dušimo deset minut, dodamo na kockice narezan
paradižnik in nasekljan peteršilj. Dodamo malo sladke smetane in premešamo. V
omako stresemo še skuhane in odcejene istrske testenine, pomešamo in naložimo
na krožnike.
Ni komentarjev:
Objavite komentar