ponedeljek, 6. november 2017

Ričota z rukolino kremo in šparglji

Orzotto (orzo perlato). Tole sem zapisala v italijanščini, ker sem po spletu dolgo iskala, kako se reče ješprenj v tem jeziku. Najde se namreč pod orzo, a orzo je tudi testenina v obliki riža. Ješprenj pa je orzo perlato (Hordeum vulgare, pot barley). Orzotto sem zadnje čase večkrat okusila v sosednji Furlaniji Julijski krajini, kjer jo pripravljajo kot rižoto – z zelenjavo, ali pa preprosto samo z vmešanim naribanim trdim sirom. Na spletu najdemo veliko receptov, kot na primer con crema e fiori di zucca, našla pa sem tudi takšno con crema di asparagi. In po tej sem se zgledovala, ko sem pripravljala takšno z rukolino kremo in šparglji.
Ko sem brskala za recepti sem opazila, da so vsi na slovenskih straneh zapisani tako, da uporabljajo preko noči namočen ješprenj. Na italijanskih v receptih uporabljajo nenamočenega. Pri Novakovih sem kasneje odkrila, da mama svetuje, da naj bi namočenega kuhali pol ure, nenamočenega pa uro.


Za 4 osebe
280 g ješprenja
oljčno olje
maslo
1 dl belega vina
zelenjavna osnova
1 čebula
4 stroki česna
100 g rukole
8 vrtnih špargljev
peteršilj
sol, poper
6 žlic naribanega parmezana

Ješprenj namočimo preko noči v vodi. Pazimo, da je vode dovolj, ker se ješprenj napne.

Na oljčnem olju in maslu prepražimo nasekljano čebulo in česen. Dodamo še narezane spodnje dele špargljev, ki smo jim prej olupili morebitno olesenelo povrhnjico. Zgornje dele špargljev, kakšnih pet centimetrov, denemo na stran in prihranimo. Na praženo zmes dodamo še odcejen ješprenj in še malo premešamo. Dodamo vino in malce pokuhamo, nato še kremo iz rukole, ki so jo pripravili tako, da smo v zelenjavni osnovi blaniširali in s paličnim mešalnikom sesekljali skupaj s peteršiljem. Posolimo in malce popramo ter kuhamo, dokler tekočina ne povre in se ješprenj ne zmehča. To traja približno pol ure. Dodamo še zgornje dele špargljev in pokrito kuhamo še pet minut. V ričoto vmešamo še malce masla in naribanega parmezana. Postrežemo jo skupaj z vinom, ki smo ga prej dodali jedi. Tako je baje najbolj prav.

Ni komentarjev:

Objavite komentar