Orzotto (orzo
perlato). Tole sem zapisala v italijanščini, ker sem po spletu dolgo
iskala, kako se reče ješprenj v tem jeziku. Najde se namreč pod orzo, a orzo je tudi testenina v obliki riža. Ješprenj pa je orzo perlato (Hordeum vulgare, pot barley).
Orzotto sem zadnje čase večkrat
okusila v sosednji Furlaniji Julijski krajini, kjer jo pripravljajo kot rižoto
– z zelenjavo, ali pa preprosto samo z vmešanim naribanim trdim sirom. Na
spletu najdemo veliko receptov, kot na primer con crema e fiori di zucca, našla pa sem tudi takšno con crema di asparagi. In po tej sem se
zgledovala, ko sem pripravljala takšno z rukolino kremo in šparglji.
Ko sem brskala za recepti sem opazila, da so vsi na
slovenskih straneh zapisani tako, da uporabljajo preko noči namočen ješprenj.
Na italijanskih v receptih uporabljajo nenamočenega. Pri Novakovih sem kasneje
odkrila, da mama svetuje, da naj bi namočenega kuhali pol ure, nenamočenega pa
uro.
Za 4 osebe
280 g ješprenja
oljčno olje
maslo
1 dl belega vina
zelenjavna osnova
1 čebula
4 stroki česna
100 g rukole
8 vrtnih špargljev
peteršilj
sol, poper
6 žlic naribanega parmezana
Ješprenj namočimo preko noči v vodi. Pazimo, da je
vode dovolj, ker se ješprenj napne.
Na oljčnem olju in maslu prepražimo nasekljano čebulo
in česen. Dodamo še narezane spodnje dele špargljev, ki smo jim prej olupili
morebitno olesenelo povrhnjico. Zgornje dele špargljev, kakšnih pet
centimetrov, denemo na stran in prihranimo. Na praženo zmes dodamo še odcejen
ješprenj in še malo premešamo. Dodamo vino in malce pokuhamo, nato še kremo iz
rukole, ki so jo pripravili tako, da smo v zelenjavni osnovi blaniširali in s
paličnim mešalnikom sesekljali skupaj s peteršiljem. Posolimo in malce popramo ter
kuhamo, dokler tekočina ne povre in se ješprenj ne zmehča. To traja približno
pol ure. Dodamo še zgornje dele špargljev in pokrito kuhamo še pet minut. V
ričoto vmešamo še malce masla in naribanega parmezana. Postrežemo jo skupaj z
vinom, ki smo ga prej dodali jedi. Tako je baje najbolj prav.
Ni komentarjev:
Objavite komentar