Ker gre za klasično jed, sem za receptom najprej
pobrskala pri Ivačiču, a ga tam nisem našla. Bil je pri Novakovih, črpala sem
pa tudi na spletnih straneh Gurmana, kjer je predstavljen recept iz Šmarne
gore.
Novakovi ričet pripravljajo s prekajenimi rebrci,
dodajo pa tudi 2 žlici paradižnika iz konzerve ter origano in timijan.
Za 4 osebe in
še malo
300 g ješprenja
200 g suhega fižola
oljčno olje
1 čebula
3 stroki česna
2 korenčka
½ rumenega korena
½ korena peteršilja
lahko tudi malo pora, kolerabe
300 g prekajenega mesa
sol poper
3 vejice peteršilja
majaron, šetraj, lovorov list
Ješprenj namočimo preko noči. Prav tako fižol.
Fižol skuhamo z lovorovim listom. Na oljčnem olju
prepražimo nasekljano čebulo in česen. Dodamo na kockice narezan korenček in
drugo jušno zelenjavo. Malo prepražimo in dodamo še ješprenj, meso, začinimo in
zalijemo s tekočino (vodo, zelenjavno osnovo, lahko tudi govejo juho), pravijo
da 3 prste nad sestavinami. Ko zavre, kuhamo pol ure, da se ješprenj zmehča in
zgosti. Če ješprenja nismo namakali, kuhamo eno uro. Odcejen kuhan fižol dodamo
tik pred koncem.
Ni komentarjev:
Objavite komentar