sreda, 8. november 2017

Ričet

Ker gre za klasično jed, sem za receptom najprej pobrskala pri Ivačiču, a ga tam nisem našla. Bil je pri Novakovih, črpala sem pa tudi na spletnih straneh Gurmana, kjer je predstavljen recept iz Šmarne gore.
Novakovi ričet pripravljajo s prekajenimi rebrci, dodajo pa tudi 2 žlici paradižnika iz konzerve ter origano in timijan.


Za 4 osebe in še malo
300 g ješprenja
200 g suhega fižola
oljčno olje
1 čebula
3 stroki česna
2 korenčka
½ rumenega korena
½ korena peteršilja
lahko tudi malo pora, kolerabe
300 g prekajenega mesa
sol poper
3 vejice peteršilja
majaron, šetraj, lovorov list

Ješprenj namočimo preko noči. Prav tako fižol.
Fižol skuhamo z lovorovim listom. Na oljčnem olju prepražimo nasekljano čebulo in česen. Dodamo na kockice narezan korenček in drugo jušno zelenjavo. Malo prepražimo in dodamo še ješprenj, meso, začinimo in zalijemo s tekočino (vodo, zelenjavno osnovo, lahko tudi govejo juho), pravijo da 3 prste nad sestavinami. Ko zavre, kuhamo pol ure, da se ješprenj zmehča in zgosti. Če ješprenja nismo namakali, kuhamo eno uro. Odcejen kuhan fižol dodamo tik pred koncem.


Ni komentarjev:

Objavite komentar