sreda, 14. avgust 2024

Sardele iz pečice

V tem blogu smo sardele pripravljali že na gradeli, tokrat pa sem jih pripravila v pečici. Priprava žara je namreč dolgotrajnejša in za dve osebi se ne splača izpeljati zamudne procedure. V ponvi pripravljene sardele bi bile za moj okus premastne, zato sem jih poskusila pripraviti v pečici. Ponudili smo jih s krompirjevo ter krompirjevo-kumarično solato.



Za 2 osebi

20 sardel

oljčno olje

groba morska sol (po okusu)

Sardele očistimo in jih popivnamo s papirnato brisačko. Pečico segrejemo na 200 stopinj. Na pladenj denemo peki papir, nanj pa položimo sardele. Na obeh straneh jih s čopičem premažemo z oljčnim oljem in jih denemo v ogreto pečico. Pečemo jih 10 minut, nato prižgemo gornji žar in jih pečemo še 5 minut.. Sardele so sicer že v osnovi malo slane, a po okusu jih lahko še posolimo s ščepcem grobe morske soli.

Se je obneslo, sardele so bile skoraj tako odlične kot tiste z žara. Zraven si natočimo kozarček ohlajene malvazije. 

Arancini di riso

To niso arancini d'arancia ali scorza d'arancia candita, ampak arancini di riso, kot jih poznajo na Siciliji. Prvič smo jih okusili prav tam, v Sirakuzi, kjer jih prodajajo kot ulično hrano v lokalih brez miz, največ s pultom, kjer jih lahko stoje pojemo mimogrede. Tam so bolj hruškaste oblike s trebuščkom spodaj in večinoma polnjene z bolonjez omako.

Tokrat smo imeli privilegij, da smo jih jedli doma, pripravil jih je zet, ki je odličen kuhar. Ostalo nam je nekaj riža od zelenjavne rižote, imeli smo nekaj mozzarele in sestavine za pohanje.




kuhan riž

mozzarella

moka, jajce, drobtine

olje

Iz kuhanega riža oblikujemo kroglice, v katere smo deli košček mozzarele. Kroglice povaljamo najprej v moki, potem v stepenem jajcu in na koncu v drobtinah. Ocvremo jih v vročem olju, bolje sončničnem, ker doseže višjo temperaturo. Lahko pa tudi v kakšnem bolj navadnem oljčnem, če imamo samo tega pri roki. Pečene položimo na kuhinjske brisačke, da vpijejo odvečno maščobo. Odlično!