Za tegale današnjega jagenjčka je kriv John. Ko sem
mu rekla, da grem v krajevno mesnico po kakšen košček mesa za kosilo, je rekel
jagenjčka. Mesarja sem še vprašala, kako bi ga pripravil. Rekel je izpod peke,
skupaj s krompirjem in drugo zelenjavo, kakšno uro peke. S pečico, je rekel, da
nima izkušenj. Starejši gospod, ki je tudi bil v mesnici je rekel, da bi pekel
pri 220 stopinjah, mesar pa ga je popravil, da raje pri malo manjši
temperaturi, na 180, in malo več časa, kakšno uro dvajset. V Puciharjevi
istrski kuhinji je nekaj različnih receptov. Vsi najprej meso operejo, nekateri
ga nasolijo in pustijo počivati kakšno uro, drugi ga spet operejo še s kisom.
Nekateri ga pečejo v pečici in zalivajo z vročo juho, drugi ga samo obrnejo po
polovici peke in takrat zalijejo z refoškom. Midva z Johnom sva k peki
pristopila malo po svoje, rezultat je bil izjemen. Zraven sva si privoščila
vodnjanskega merlota.
Še to. Naslednjič poskušamo peči v pečici v posodi
s pokrovom. Zaradi tega, da bo klima v posodi bolj podobna tisti izpod peke in
tudi, da ne bo pečica po peki tako polna mastnih zapečenih pikic.
jagenjček
oljčno olje
sol, poper
sveže mediteranske začimbe (rožmarin, timijan,
origano, šetraj)
dva lovorjeva lista
krompir
korenje
čebula
česen
Kose jagenjčka operemo in osušimo s papirnimi
brisačami. Natremo ga s soljo, sveže mletim poprom in sredozemskimi zelišči, ki
smo jih nasekljali in zmešali z nekaj žlicami oljčnega olja. Meso položimo v
pekač in poleg dodamo na kose narezano korenje in lovorove liste. Denemo v
pečico, ogreto na 180 stopinj. Po pol ure pečenja dodamo na kose narezan
krompir, čebulo in stroke česna. Po naslednje pol ure pečenja meso obrnemo,
zelenjavo malo premešamo in vse skupaj zalijemo z belim vinom (količina je
odvisna od posode in ostalih količin). Pečemo še pol ure, torej skupaj uro in
pol.
Ni komentarjev:
Objavite komentar