ponedeljek, 16. maj 2016

Jagenjček v pečici

Za tegale današnjega jagenjčka je kriv John. Ko sem mu rekla, da grem v krajevno mesnico po kakšen košček mesa za kosilo, je rekel jagenjčka. Mesarja sem še vprašala, kako bi ga pripravil. Rekel je izpod peke, skupaj s krompirjem in drugo zelenjavo, kakšno uro peke. S pečico, je rekel, da nima izkušenj. Starejši gospod, ki je tudi bil v mesnici je rekel, da bi pekel pri 220 stopinjah, mesar pa ga je popravil, da raje pri malo manjši temperaturi, na 180, in malo več časa, kakšno uro dvajset. V Puciharjevi istrski kuhinji je nekaj različnih receptov. Vsi najprej meso operejo, nekateri ga nasolijo in pustijo počivati kakšno uro, drugi ga spet operejo še s kisom. Nekateri ga pečejo v pečici in zalivajo z vročo juho, drugi ga samo obrnejo po polovici peke in takrat zalijejo z refoškom. Midva z Johnom sva k peki pristopila malo po svoje, rezultat je bil izjemen. Zraven sva si privoščila vodnjanskega merlota.
Še to. Naslednjič poskušamo peči v pečici v posodi s pokrovom. Zaradi tega, da bo klima v posodi bolj podobna tisti izpod peke in tudi, da ne bo pečica po peki tako polna mastnih zapečenih pikic.


jagenjček
oljčno olje
sol, poper
sveže mediteranske začimbe (rožmarin, timijan, origano, šetraj)
dva lovorjeva lista
krompir
korenje
čebula
česen
Kose jagenjčka operemo in osušimo s papirnimi brisačami. Natremo ga s soljo, sveže mletim poprom in sredozemskimi zelišči, ki smo jih nasekljali in zmešali z nekaj žlicami oljčnega olja. Meso položimo v pekač in poleg dodamo na kose narezano korenje in lovorove liste. Denemo v pečico, ogreto na 180 stopinj. Po pol ure pečenja dodamo na kose narezan krompir, čebulo in stroke česna. Po naslednje pol ure pečenja meso obrnemo, zelenjavo malo premešamo in vse skupaj zalijemo z belim vinom (količina je odvisna od posode in ostalih količin). Pečemo še pol ure, torej skupaj uro in pol.


Ni komentarjev:

Objavite komentar