sobota, 21. maj 2016

Pita s kutinovim pirejem

Kutina je sadje z nekoliko specifičnim okusom. Tam nekje med jabolkom, hruško in limono. Zato sem nekoliko oklevala s poskusom, da bi pripravila pito po receptu, ki ga uporabljam za pripravo te sladice z bučnim pirejem. Ta je namreč božanska in težko bi bilo doseči podoben učinek s kakšnim drugim sadežem. Tale s kutinovim pirejem je uspela odlično. Od spodnjega recepta se razlikuje edino v tem, da sem vanjo dodala še kose jabolka, hruške in rozine.


Testo
230 g moke
100 g masla
2 žlici sladke smetane
20 g sladkorja v prahu
1 rumenjak
½ pecilnega praška
ščepec soli
2 žlici mrzle vode
1 žlica ruma
Nadev
½ l kutinovega pireja
2 jajci
1 beljak
1 dl sladke smetane
3 žlice sladkorja
1 vaniljin sladkor
naribana lupinica bio limone
cimet
Iz navedenih sestavin zamesimo testo in ga denemo za vsaj pol ure počivat v hladilnik. Za polnilo stepemo jajca z obema vrstama sladkorja, vtepemo še smetano, cimet in naribano limonino lupinico in nazadnje še kutinov pire. Testo razvaljamo in ga položimo v namaščen ali s peki papirjem obložen pekač (če že nimamo tistega teflonskega, na katerega se prav nič ne prime). Obložimo tudi robove v višini kakšnih štirih centimetrov, tako da bomo brez bojazni, da bi polnilo šlo čez rob. Testo po dnu večkrat preluknjamo z vilicami in vanj vlijemo polnilo. Robove testa s prstom potlačimo do višine polnila. Pito pečemo skupaj kakšnih 45 minut na 180 stopinjah, dolžina pečenja je odvisna od pečice.


Ni komentarjev:

Objavite komentar