Losos ni vsem povšeči, ker je bolj mastna riba, pa
tudi glede na ostale, ima poseben okus. Pri nas doma sicer tudi raje posežemo
po jadranskih ribah, ki so nam bolj domačega okusa, a vsake toliko se prileže
tudi kakšen kos lososa. V tem blogu smo že pripravili kakšno jed z njim, nismo
pa še spekli stejka v ponvi. John si ga je sicer že nekaj časa želel in mi
naročal kose lososa iz bližnje ribarnice. Jaz pa sem dobila idejo v eni od
ljubljanskih kosilnih restavracij, kjer so nekega dne pripravili lososa s
sezamovo skorjico.
O dolžini pečenja sem se posvetovala s Kuhinjo za
prave moške in Novakovimi. V prvi knjigi Napotnik priporoča pečenje na
teflonski ponvi brez dodatne maščobe, ker je losos že sam po sebi dovolj
masten. Hrusta ga pet minut na kožni strani in dve do štiri na drugi. Novakovi
ga pečejo dvakrat dve minuti. Po izkušnji je čas Novakovih primeren za tanjše kose, debeline približno 2 centimetra. Napotnikovo izkušnjo pa priporočam za debelejše kose.
lososov file s kožo
sezamova semena
groba sol, sveže mlet poper
Lososov
file razrežemo na približno 3-4 cm široke kose. Močno razgrejemo teflonsko ponev
in nanjo položimo fileje s kožo navzdol. Med štiriminutnim pečenjem na tej
strani, v gornjo vtisnemo sezamova semena. Fileje obrnemo in jih pečemo še na
sezamovi strani štiri minute (velja za približno 2,5 do 3 cm debel kos). Zelo enostavno.
Ni komentarjev:
Objavite komentar