torek, 10. maj 2016

Losos v ponvi s sezamovo skorjico

Losos ni vsem povšeči, ker je bolj mastna riba, pa tudi glede na ostale, ima poseben okus. Pri nas doma sicer tudi raje posežemo po jadranskih ribah, ki so nam bolj domačega okusa, a vsake toliko se prileže tudi kakšen kos lososa. V tem blogu smo že pripravili kakšno jed z njim, nismo pa še spekli stejka v ponvi. John si ga je sicer že nekaj časa želel in mi naročal kose lososa iz bližnje ribarnice. Jaz pa sem dobila idejo v eni od ljubljanskih kosilnih restavracij, kjer so nekega dne pripravili lososa s sezamovo skorjico.
O dolžini pečenja sem se posvetovala s Kuhinjo za prave moške in Novakovimi. V prvi knjigi Napotnik priporoča pečenje na teflonski ponvi brez dodatne maščobe, ker je losos že sam po sebi dovolj masten. Hrusta ga pet minut na kožni strani in dve do štiri na drugi. Novakovi ga pečejo dvakrat dve minuti. Po izkušnji je čas Novakovih primeren za tanjše kose, debeline približno 2 centimetra. Napotnikovo izkušnjo pa priporočam za debelejše kose. 



lososov file s kožo
sezamova semena
groba sol, sveže mlet poper
Lososov file razrežemo na približno 3-4 cm široke kose. Močno razgrejemo teflonsko ponev in nanjo položimo fileje s kožo navzdol. Med štiriminutnim pečenjem na tej strani, v gornjo vtisnemo sezamova semena. Fileje obrnemo in jih pečemo še na sezamovi strani štiri minute (velja za približno 2,5 do 3 cm debel kos). Zelo enostavno.

Ni komentarjev:

Objavite komentar